Jan Pikous
16. listopadu 2017 • 18:20

Změny v Motoru jsou ku prospěchu. Cesta k postupu je však ještě dlouhá

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první příčku ztráceli jen tři body, přesto se vedení budějovického klubu odhodlalo k překvapivému kroku. Odvolalo Antonína Stavjaňu, kterého v pozici trenéra nahradil Marian Jelínek. Řešení se zatím ukazuje jako správné, malovat si budoucnost růžově (a extraligově) však ještě fanoušci Motoru nemohou - na jihu Čech je stále hodně práce.



K trenérské výměně došlo i přesto, že klub Stavjaňovi před novou sezonu výrazně rozšířil pravomoce – dostal klíčové slovo při výběru posil, s řadou hráčů se rozloučil a nové přivedl. Sám generální manažer Motoru Stanislav Bednařík se netajil tím, že se mu líbí model fotbalové Premier League, kde hraje kouč hlavní roli při skládání kádru.

I přes malou ztrátu na čelo tabulky však funkcionáři i fanoušci viděli problémy, se kterými se mužstvo potýkalo. Neuspokojivý herní projev, v němž se opakovala schémata z neúspěšné baráže, zejména nedostatečný důraz v soubojích a prachmizerná produktivita. Hokejisté Motoru se na každou branku nadřeli a i z průměrného prvoligového brankáře svou střeleckou nemohoucností udělali kandidáta na Vezinovu trofej.

Spokojenost nepanovala ani s koučovou neoficiální rolí sportovního ředitele - s mnohými hráči se Stavjaňa rozloučil, nepřivedl ovšem odpovídající náhrady. Hlavní útočná posila Kanaďan Tim Crowder góly nedával, často zmiňovaného top centra k Václavu Nedorostovi se trenérovi nalézt nepodařilo a když do úzkého kádru začala promlouvat zranění, leckdo si kladl otázku, zda stávající soupiska plná juniorů bude mít v klíčových bojích o postup do extraligy šanci. Tak kouče odvolali.

Za tohle řešení si Bednařík a spol. zaslouží uznání. Mohli nechat Stavjaňu dokončit sezonu a při případném neúspěchu s pokrčenými rameny hovořit o neúspěšné misi a trenérovi neprodloužit smlouvu. V klubu se ale nebáli do toho říznout a nespokojenost se stávající situací vyřešili ráznou změnou - a to i přesto, že úspěch pochopitelně není zaručen a případné fiasko v play-off či v baráži jim jistě leckterý fanoušek rád omlátí o hlavu.

Kromě trenérské změny proběhlo menší zemětřesení i v kabině a koncem října zamířilo do Motoru hned pět posil. S Crowderem, jehož herní ani bodový příspěvek zdaleka neodpovídal platu, který v mužstvu pobíral, se Motor rozloučil. Naopak směr Budějovice zamířili tři hráči, které Jelínek zná z Mladé Boleslavi, včetně lehce kontroverzního Petra Vampoly.

Optimismus ano, euforie není na místě 

Na zápasy Motoru se po změnách kouká podstatně lépe - padá více branek, v soubojích o puk před brankou vidíme dříve téměř neexistující důraz. Jak ale ukázalo mimo jiné středeční utkání na ledě Třebíče, k euforii zatím musí být v jihočeské metropoli daleko. Duel také zdůraznil asi největší a stále trvající problém Jihočechů v aktuální sezoně - zatímco před domácím publikem ještě budějovičtí neokusili hořkost porážky, venku je to bída.

Z dvanácti zápasů na ledě soupeřů Motor prohrál osm, tři ze čtyř výher navíc byly jen o gól. Rozdíl mezi domácím a venkovním kluzištěm je patrný na srovnání posledních zápasů - zatímco proti Vsetínu viděli diváci v Budvar aréně osmibrankovou exhibici, v Třebíči bylo všechno špatně. Ve hře budějovických hokejistů chyběl pohyb, dynamika, důraz v defenzivě i přesnost v koncovce.

Z pár proher se nestřílí, mužstvo si na styl, jenž mu ordinují noví trenéři, musí zvyknout a sezona se pochopitelně bude lámat až na jaře. Motor pod Jelínkem vykazuje známky zlepšení a třeba Petr Vampola už v prvním duelu, v němž se blýskl třemi body, ukázal, že rozhodně co do hokejového umu má klubu co nabídnout. K velkému jásání však zatím rozhodně není důvod a k triumfálnímu skoku do kašny na náměstí je ještě zatraceně daleko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud