Jan Pikous
12. prosince 2017 • 12:35

Nenápadný hrdina Gebre Selassie. Sestřelení Dortmundu je odměnou, kterou si zaslouží

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu Dortmund prohrál 1:2 s Werderem Brémy. Den po utkání vedení klubu odvolalo trenéra Petera Bosze. Vítěznou trefu, jež sestřelila Dortmund a zároveň i jeho nizozemského kouče, si připsal český reprezentant Theodor Gebre Selassie. Jasně, Bosz by tápající BVB dříve či později opustil stejně. Rodák z Třebíče si ale trochu zvýšené publicity zaslouží. Moc takových totiž nemáme.



Už je to více než pět let, co si to Gebre Selassie namířil z Liberce do bundesligy. Coby jednoho z klíčových hráčů mistrovského Slovanu a člena základní sestavy české reprezentace na EURO 2012 si ho vyhlédlo zahraniční mužstvo. Tak, jako před ním i po něm spoustu dalších nadějných hráčů z tuzemské nejvyšší soutěže.

Zatímco mnozí další už svou pouť vzdali a vrátili se do české ligy, případně zmateně bloudí od jednoho neúspěšného angažmá v cizině k druhému, třicetiletého obránce naleznete stále tam, kam se v létě 2012 vydal.

Gebre Selassiemu se v českých médiích nedostává tolik pozornosti, což je svým způsobem pochopitelné. Není to útočník, jenž by střílel jeden gól za druhým, není to gólman jako jeho nový spoluhráč Jiří Pavlenka, který se může blýsknout perfektním zákrokem proti Lewandowskému či Aubameyangovi. Defenzivně ladění hráči z pole to mají zkrátka složité.

Za hráče s třiadvacítkou na zádech ale mluví čísla. Za Brémy dosud odehrál 171 zápasů. V probíhající bundesligové sezoně chyběl v jediném utkání, do kterého ho nepustily zdravotní potíže. Poctivě odvádí svou práci dozadu, nevypouští souboje, podporuje útok. Ať už mužstvu z lavičky šéfuje kdokoliv.

Stálice základní sestavy

Do klubu ho kdysi coby trenér přivedla legenda Werderu Thomas Schaaf. Od té doby se na pozici kouče klubu, jenž se pohybuje spíše ve spodních patrech tabulky, protočilo dalších pět mužů. Naposledy se poměry měnily na začátku listopadu, když odvolaného trenéra Nouriho nahradil dosavadní kouč rezervy Florian Kohlfeldt.

Se změnou na pozici trenéra často přicházejí i personální změny na hřišti. Hrál jsem dobře, ale pak odvolali trenéra a nový sázel na jiné, slyšíme často od fotbalistů, když vysvětlují, proč se to a ono angažmá nevyvedlo podle jejich představ.

Tímhle se „Theo“ ohánět nemusí. Své místo na pravé straně hřiště si obhájí vždycky. Bez ohledu na to, zda Werder hraje s klasickou obranou o čtyřech členech či Gebre Selassie zastává pozici pravého wingbacka nebo záložníka.

Před lety, kdy čeští fotbalisté hráli první housle na nejprestižnějších evropských scénách, bychom si obránce z podprůměrného německého klubu ani nevšimli. Časy se ovšem mění a doba Němce nebo Štajnera je dávno pryč. Bundesliga už dávno není pro Čechy zemí zaslíbenou a fotbalový fanoušek musí být rád za každého hráče, jenž si v tvrdé konkurenci vydobyde stálé místo a nezasteskne se mu po roce či dvou po rodné hroudě.

Gebre Selassieho premiérová trefa v aktuálním ročníku tak kromě toho, že zajistila Werderu nečekané tři body a připravila Petera Bosze o práci, má i jistý přesah. Můžeme si díky ní uvědomit, že Česko má za hranicemi hráče, který se dokázal prosadit v jedné ze tří nejlepších fotbalových lig světa. A to přece vůbec není málo.

SESTŘIH: Dortmund - Brémy 1:2. Vítězný gól dal Gebre Selassie
Video se připravuje ...

Kanonýr Aubameyang překonává Pavlenku
Kanonýr Aubameyang překonává Pavlenku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud