Jan Pikous
29. března 2018 • 12:40

Prospal v Motoru? Trefa do černého. I přes nejistý výsledek

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zklamání, hněv, frustrace. Po semifinálovém krachu s Kladnem se českobudějovický sen o postupu mezi elitu rozplynul a jihočeský celek čeká šestá prvoligová sezona v řadě. Přišla však jediná tisková zpráva ani ne týden od vyřazení a fanoušci v žlutomodrých dresech se už opět těší na novou sezonu a vyhlížejí zahájení prodeje permanentních vstupenek. Stačila k tomu jediná věta. Trenérem Motoru se stává Václav Prospal.



Některé otázky už si na jihu nekladou. Hlavně tu, kdy se Motoru konečně podaří postoupit do extraligy. Když nepočítáme zahřívací první sezonu, kdy se znovuzrozený klub stabilizoval ve WSM lize, měli budějovičtí hokejisté čtyři pokusy na výšlap o patro výše. Dvakrát jejich cesta skončila neúspěšnou baráží, dvakrát Motor skončil ještě v play off, což se týkalo i aktuálního ročníku.

Už je z toho pro fanoušky nepříjemný kolorit. Je jaro a cesty do extraligy jsou rozbité jako loni. Zatímco před rokem Budějovice držely v rukou reálnou šanci na postup až do předposledního zápasu baráže, letos jim stopku ještě před prolínací soutěží vystavili Rytíři z Kladna. Nemilosrdně, v pěti zápasech. A co bylo pro oko jihočeského diváka vůbec nejhorší, ani se na to moc nenadřeli.

Kladenští v prvoligovém semifinále nepředvedli vůbec nic převratného, byli prostě jen lepší. To ale stačilo. Právě mizerné výkony Motoru proti Středočechům opět daly průchod spekulacím, které se na jihu republiky čas od času objeví. Chce tenhle tým vůbec postoupit? Má na to kvalitu? A co bojovnost a charakter, bez kterého se z hokejového podpalubí na výsluní zkrátka nevyhrabete?

V aktuální sezoně už to vypadalo jako jasná věc. Tým plný kvalitních hráčů na pomezí extraligy a první ligy, zkušení odchovanci s parádní kariérou, talentovaný a perspektivní gólman. Přesto to nevyšlo a Motor se zejména v poslední čtvrtině základní části prezentoval zřejmě nejhorším hokejem v celé novodobé historii klubu.

Diskusní fora i restaurační zařízení se tak okamžitě proměnila v slzavé údolí. Už to nemá cenu, stejně nikdy nepostoupí. Teď jim to přestanou žrát i sponzoři a bude. Shnijeme v pralese navždycky. Letos už si permanentku nekoupím! 

Takhle nějak vypadaly názory zklamaných fanoušků po semifinálovém fiasku. Vyhlídky na další sezonu? Nepříliš pozitivní. Stačila ale jediná zpráva, aby se pohled většiny příznivců na blízkou budoucnost otočil o sto osmdesát stupňů. „Vinny“ se vrací domů.

Prospal jsou dva v jednom

Budějovická veřejnost často řeší, jak by měl vypadat onen ideální trenér, který klub dovede do extraligy. Musí to být patriot, člověk se vztahem ke klubu, tvrdí jedni. Takový názor zazníval zejména po odvolání Antonína Stavjani, hráče i kouče spjatého především s moravskými týmy.

Ne, musí to být člověk odjinud, nezatížený místními kamarádšofty. Někdo, kdo líné jihočeské kapry vybičuje k maximálnímu nasazení, tvrdí druzí. 

S trochu nadsázky se dá říci, že v osobě Václava Prospala získávají budějovičtí dva v jednom. Místní rodák se vztahem k celku, který už před třinácti lety jako hráč dovedl z první ligy zpět mezi elitu. A zároveň chlapík s pověstí člověka, který nesnáší porážky a rozhodně nikomu nedovolí nic ošidit.

Dosavadní kouč Marian Jelínek před pár dny přiznal, že jedním z důvodů letošního krachu v semifinále byla i nepříliš dobrá atmosféra v kabině. „Porazili jsme se sami vlastním nepřítelem, kterým jsou mezilidské vztahy,“ uvedl v jednom z rozhovorů po vyřazení od Kladna.Taková představa je teď nemyslitelná. Kdyby se v kabině Motoru objevil podvratný živel, Prospal ho chytí za flígr a dotyčného bez mrknutí oka dotáhne na místní autobusové nádraží.

Jasný signál fanouškům: Myslíme to vážně

Bylo by to samozřejmě nesmyslné si myslet, že příchod Václava Prospala znamená záruku okamžitého postupu. Není to spasitel a je otázkou, jak mu funkce hlavního trenéra sedne. Po právu mu můžete vyčítat nedostatek zkušeností, vždyť kromě asistování u české reprezentace dosud trénoval jen mládež na Floridě.

Jde však o jasný signál směrem k fanouškům i sponzorům, že se to na jihu s postupem myslí vážně. Jen si ty názory připomeňme: Chtějí oni vlastně postoupit? Hrají na špici své soutěže, na zápasy chodí plný barák. Není pro ně lepší plácat se v klidu ve WSM lize, než bojovat o postup do extraligy, která logicky vyžaduje více starostí i investic?

Všem podobně smýšlejícím teď klubové vedení vyslalo jasný vzkaz. Postoupit chceme. Nebo si snad dovedete představit, že sem Prospal přijede z Floridy, aby se tu plácal v první lize? 

Na soudy je každopádně brzy. Až další týdny a měsíce ukážou, jakou cestu Prospal zvolí. Jakými spolupracovníky se obklopí, které hráče přivede, které udrží, se kterými se naopak rozloučí. Už teď, bez ohledu na výsledek, lze ale tento krok budějovického klubu kvitovat. Jde totiž o důkaz, že slova o postupu nejsou jen planými řečmi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud