Jan Podroužek
1. července 2015 • 12:03

Kliment? Bleskový skok do rizika, který má logické pro i proti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teda ale to byl frmol. Hattrick Srbům, hned po zápase jednání s koučem Alexem Zornigerem, další zápas už přijelo i vedení Stuttgartu v čele se sportovním ředitelem Robinem Duttem. A Jan Kliment to v pondělí podepsal. Devět dní. Za tak dlouho se udělal přestup českého přízraku od prvního kontaktu až po dres s číslem 39 v ruce. Rychlé. Moc rychlé.



Kliment je vážně „salámista“, jak mi o něm stihli říct už dva lidé. Bývalý kouč jednadvacítky Jakub Dovalil i hráčův manažer David Nehoda. Ale i samotnému útočníkovi se z toho megaskoku podle svých slov zamotala hlava.

No bodejť. Ono hrát v Jihlavě před třemi tisícovkami, odkroutit si 30 startů v lize, zdaleka ne vždycky celých, vstřelit v nich tři branky. A pak přijet s nůší buchet do Mercedes-Benz Areny, kam na každý zápas chodí bratru šedesát tisíc lidí, nastupuje proti vám Aubemeyang nebo Robben…

Je to krásná pohádka. Fakt pohádka. Mladík z Vysočiny si během dvou týdnů úplně překopal život vlastními skvělými výkony, zejména hattrickem proti Srbsku ve druhém vystoupení na EURO.

Na tenhle šampionát by možná ani nejel, nebýt absence Matěje Vydry. Na soustředění v Rakousku před turnajem na hřišti ještě krapet plaval, ale totální nesnáze v útoku Dovalila přinutily Klimenta nominovat.

Byla to jednoznačně z nouze ctnost. A na Klimentovi se s každou minutkou ať už v Edenu nebo na Letné začaly projevovat víc a víc jeho dovednosti. Rychlost, náběhový rytmus, načasování, cit pro ofenzivní nápady, solidní zakončení…

Tohle když se narve do jednoho hráče, kterému bude za dva měsíce teprve 22 let, celkem logicky se na něj pověsí nějaký zájemce.

Ale pořád, pořád ve mně vítězí pocit, že na bundesligu zkrátka „Klíma“ ještě není docela „dospělý“. Neprošel žádným mezistupněm, tak mohla posloužit třeba Sparta nebo Plzeň, kde by navykl vyšším nárokům, tlaku, větším zápasům. Samozřejmě je to odvislé od toho, jestli by zrovna tyhle dva kluby projevily zájem.

Teď je z toho zkrátka skok do klubu, který v minulé sezoně kopal nožičkama ručičkama, aby se mezi německou elitou vůbec udržel. Takže do pohodového prostředí zrovna nejde, bude se to tam mlít o každý drahý bodík, navíc v útoku to má kouč Alex Zorniger nadupané Harnikem, Ginczekem nebo Wernerem. Pro kluka, který byl ještě před dvěma týdny hlavou v Jihlavě brutální konkurence.

Jenže zase chápu pohled druhé strany. Tedy vedení Jihlavy i zástupců z Nehoda Sportu. S velkou pravděpodobností už by na tak skvělý kšeft s Klimentem za víc než milion eur nekápli. Dost těžko. Takže se chytili příležitosti, zcela po právu, a mrskli svého ceněného klienta do hluboké vody.

Tady víc než kdy jindy se hodí poslat vzkaz, v němž nad veškerými slovy vítězí gesto s palci pro štěstí. Je to sakra třeba. A jestli to vyjde, českému fotbalu se během dvou týdnů narodil útočník, který se šikne. Jestli ne, je po Klimentovi.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud