Jan Podroužek
10. května 2016 • 18:40

Schick, Juliš i Černý na EURO. Vzdor mládí, nezkušenostem a podobně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je dobře, že se tahle otázka otevřela. Že pomalu vyplouvá na povrch debata o nadějných českých fotbalistech, na které někdo pořád může koukat skrz prsty, ale druzí v nich třeba už teď vidí skvělý materiál, jenž by se klidně mohl objevit už teď na EURO ve Francii. Takže otevíráme debatu...



Já řeknu, že bych z fleku povolal oba dva a klidně k nim ještě Lukáše Juliše. Možná jsem teď za magora, ale určitě jsou na světě i větší a žádnou postýlku v Bohnicích nezabírají. A teď proč jsem pro.

Jsem střídmý ke slovu zkušenosti. A už vůbec je nepoměřuju podle věku. A když se bavíme o triu Juliš, Schick, Černý, neřekl bych, že zrovna tihle jsou vyloženě nezkušení. Vždyť všichni hrají ve svých klubech nejvyšší soutěž, zažili i mezinárodní scénu. Ano, vytíženost v top lize je u prvních dvou vyšší než u Černého, ale jeho pravidelné starty ve druhé nizozemské lize a hlavně obecně růst v organizaci Ajaxu je dostatečnou kompenzací.

Všichni jsou produktivní, nejde jim zároveň upřít fakt, že jsou nesporně dobrými fotbalisty. Rozhodně takovými, že si nějaké nároky na nominaci na EURO dělat mohou, notabene ve fázi, kdy to českému fotbalu spíš píchne, než ublíží.

Když už jsem výše zmínil ty zkušenosti, nezapomínejme, že Norové už téměř dva roky nominují do svého áčka Martina Ödegaarda, a to mu bylo před necelým půlrokem teprve sedmnáct. V tolika letech byl nominován na mistrovství světa i Theo Walcott do nabitého anglického kádru.

Jsem přesvědčen, že bezstarostné mládí je leckdy přednost, ne nevýhoda. A jak jinak dovychovat vlastní velké naděje, než jim skrz nominaci ukázat: „Ano, jste dobří a my to víme.“

Konference před EURO: Experti odhadli nejen české šance
Video se připravuje ...

Rozhodovat musí momentální forma

Česká reprezentace momentálně není ve stavu, že by nadstandardních hráčů měla přebytek. Má jich spíš nedostatek. A třeba Černý, kterého cepují jména jako Stam, De Boerové, Overmars a Bergkamp, těžko může růstově zaostávat za ostatními.

Další ukazatel vezměme třeba zásluhy o postup na šampionát. I vůči tomu jsem trošku skeptický. Sice patří veškeré uznání těm, kteří to dokázali, a tihle tři mezi ně fakticky nepatří.

Ale i sami hráči, kteří EURO vykopali, přiznávají, že si musí formu udržet v klíčové fázi sezony, aby se do nominace vešli. Buď to ze sebe vypraví jako klišé, aby měli rozhovor rychle za sebou, nebo to myslí vážně. Pak musí i oni sami uznat, že se může stát, že místo nich nakonec v kádru bude hrát ten, který s kvalifikací nepřišel do styku.

Co tedy má rozhodovat? Momentální forma, to je ukazatel, který lze pominout pouze tehdy, pokud je hráč natolik vázaný se stylem hry reprezentace a natolik do ní zapadá, že i horší aktuální výkonnost mu může být prominutá.

Vlastně vám tu můžu hned říct, že sestavit národní tým pro EURO můžete s pominutím všech objektivních ukazatelů a nespletete se, ale taky je můžete zohlednit úplně všechny a ono to třeba stejně nevyjde. Tady se patří říct, že trenéru Pavlu Vrbovi není tak úplně co závidět.

Co mu ale závidět lze, je, že i Česko mu nabízí možnosti vzít sebou na turnaj velmi talentované mládí, které třeba pomůže pozvednout úroveň mužstva. A když se to nestane, pořád by byl pokus o vizionářský tah cenný.

Chtějí ještě na EURO? A jak je to na šampionátu s partnerkami? Baroš a Kuka bavili
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud