Jan Podroužek
5. srpna 2016 • 12:35

Hušbauer se ve Slavii předělal. Od kreativity přešel k zodpovědné obraně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal roli, kterou už moc často nehraje. Ukotvil se pod hrot, měl být hráčem, který spojí zálohu a útok. A Josefu Hušbauerovi se to výtečně podařilo. V klíčovém zápase v Portugalsku především on dotáhl Slavii k postupu do play off Evropské ligy. Na pozici, která mu sice může být vlastní, nikoliv však pravidelně přidělovaná, protože on sám razantně změnil vlastní způsob hry.



Stal se nástrojem postupu. Doslova. Dal gól, díky němuž se Slavii v malinkém Vila do Conde mohlo volněji dýchat. Postaral se o to, aby domácí přišli o pravého beka Cassamá, který se právě na Josefu Hušbauerovi uličnicky vyfauloval. Sám záložník sešívaných nabídl ještě dvě solidní příležitosti střelci Milanu Škodovi. Byl nejlepší.

A to i přesto, že už je vlastně dávno jiným hráčem. Ve Spartě si užíval trochu volnější pozici, příliš se nezabýval bráněním a mohl zvesela navyšovat počet vstřelených branek a asistencí. Jeho produktivita byla výborná, řeč je samozřejmě o období, než zkusil angažmá v Cagliari, které ho drsně zastavilo.

Ve Slavii se i kvůli kostrbatým začátkům rozhodl pro změnu. Nebo rozhodl... Je typologicky jiným hráčem, předělal se. Částečně to může vyplývat z domluvy a rozborů s trenérem Dušanem Uhrinem , částečně to může být iniciativa samotného Hušbauera, který si hledá nejlepší místo v sestavě Slavie tak, aby byl týmu co nejprospěšnější.

V Portugalsku to dokázal vrchovatě. A je potřeba říct, co je očividné.

V poslední době se z kreativního a někdy docela laxního záložníka stal vyloženě bojovník. Chodí čelem do soubojů, i do těch vzdušných, jezdí po zadku. Někdy je jeho skluz spíš kontraproduktivní, třeba jako když se nechal ve čtvrtek vyžlutit pro první zápas play off Evropské ligy, na každý pád na sebe převzal roli, podle níž chce být spolehlivým spojovacím prvkem z hlediska příkladné bojovnosti, při níž zacelí hřiště ne hlavně báječnou rozhodující přihrávkou nebo gólovou ranou, ale zodpovědným obranným zákrokem.

Předurčuje ho k tomu částečně i průměrně nižší postavení na hřišti oproti dřívějšku. Pravidelně před sebou mívá ještě podhrotového hráče, kterého doplňuje.

Ve čtvrtek se jím zase na moment sám stal a svou úlohu zvládl. Z hlediska pozice už ale nebyl na svém klasickém postu.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud