Jan Podroužek
17. července 2017 • 16:55

Víc si snad o místo říct nejde. Van Buren ční nad všemi konkurenty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kde se vzal, tu se vzal... Koho by napadlo, že při tak mohutném posilování se o místo nejvíc přihlásí hráč, který doteď byl doslova na okraji mistrovského kádru, a který měl možnost odejít na hostování už během minulé zimy. Mick van Buren nešel tehdy, a nepůjde ani teď. Byla by to chyba, dokonce se dá říct ztráta hráče, který může mít velmi pozitivní vliv na celé mužstvo.



A to je právě to, co by málokoho napadlo. Zaprvé Van Buren patřil do kolonky příchodů „gratis“, tedy klub loni v létě přijal hráče, u něhož když to nevyjde, nebude to taková tragédie, protože náklady byly úplně minimální.

A docela dost se to pak na nasazování 24letého Nizozemce projevovalo. Už tehdy byla konkurence ve Slavii slušná, hrát v útoku nepřipadalo přes produktivní Milana Škodu a Murise Mešanoviče v úvahu. Totiž Van Burenovi právě ta produktivita dělala potíže, a to je zásadní nedostatek.

V aktuální letní přípravě tohle tvrzení zbořil. Což neznamená, že ho zbořil definitivně, ale procitnul minimálně takovým způsobem, který ho opravňuje, aby si myslel, že má na základní sestavu.

Ale coby pravý záložník. A i to je velký kumšt prorazit ve Slavii na takové pozici. V týmu jsou Jaromír Zmrhal, Ruslan Mingazov, Stanislav Tecl i Jan Sýkora, kterého teď trápí svalové zranění, a ti všichni dostávali v minulé sezoně před fyzicky nadupaným Nizozemcem přednost.

Zdá se to být jednoduché. Van Buren totiž umí hrát jeden na jednoho, je rychlý, důrazný, přímočarý, a i když sice není elegantní, dokáže svůj tým dostat co nejdřív a nejkratší možnou cestou před bránu soupeře do nadějné situace.

Takové vlastnosti jsou na hřišti neocenitelné. A hlavně, mluvíme tu o přednostech hráče, tedy o vlastnostech, které jsou v něm pevně ukotvené a nezávisí přímo na jeho formě. Ta „pouze“ říká, jestli mu to s míčem na kopačce půjde líp, nebo hůř.

A v tom tkví celá otázka kolem Micka van Burena. Jestli si totiž podobnou úroveň, na jaké hraje v létě, udrží i v sezoně, nemůže být o jeho nasazení do sestavy pochyb. V tuhle chvíli totiž výkonnostně ční nad všemi svými konkurenty.

Slavia - Nice: Van Burenova show! Druhým gólem zvýšil na 4:1
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Slavia - Nice: Výborný Van Buren se prosadil i střelecky a je to 3:1
Video se připravuje ...

Slavia - Nice: Škoda si naběhl na Van Burenovu přihrávku a Slavia vede 2:1
Video se připravuje ...

Škoda po výhře: Van Buren byl famózní, z návštěvnosti jsem v šoku
Video se připravuje ...

Danny po premiéře v Edenu: Snad si se Slavií zahrajeme Ligu mistrů už letos
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud