Jan Podroužek
2. října 2017 • 18:30

Vymazat „zbytečné“ zápasy může pomoci lize víc než play off

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co ukázal zápas Slavia-Zbrojovka? Že domácí dál tvrdohlavě nafukují svou už tak šíleně bohatou statistiku zavržených šancí, ale to nám pro tentokrát může být fuk. Ostatně Slavii taky, protože dokázala v klidu vyhrát 2:0. A to je právě ono. Vyhrála v naprosté pohodě, bez jakéhokoliv strachu, že ve chvíli, kdy se před koncem prvního poločasu dostala do vedení, mohla by o něj snad přijít...



Průběhem zápasu, a možná spíš opravdu bezzubým výkonem hostů, se do myšlenek pomalu vkrádá kdysi přetřásaný nápad o zúžení počtu účastníků české nejvyšší soutěže.

Abychom byli ke Zbrojovce fér, chybělo jí dost hráčů kvůli zdravotním potížím nebo disciplinárnímu trestu a trenér Richard Dostálek musel při skládání sestavy lomit rukama. Navíc tenhle tým dokázal porazit Spartu, což dneska není sice až takový štych, protože z devíti dosavadních soupeřů obrala v lize Letenské většina, ale pořád to nějak zní.

Taky si ale přiznejme, že nahecovat se na jeden výjimečný zápas může zvládnout kdejaký ligový tým. Hlavní problematika spočívá v absolutních možnostech klubu, jak je nachystaný na soutěž především kádrově a finančně.

Zbrojovka se v Edenu smířila s vlastním osudem od prvního okamžiku zápasu. Bylo to přesně to utkání, kdy jeden tým čeká na ránu, a až přijde, bude konec, protože už s tím nepůjde za boha nic dělat. U brněnského mužstva byl člověk skutečně pevný v přesvědčení, že 42. minutou de facto skončil zápas.

Vždyť to je skoro zbytečný zápas. Vůbec nebylo v silách Zbrojovky, aby Slavii jakkoliv ublížila. V tenhle konkrétní moment, ať to zní strašně striktně, mohlo kdekoho napadnout, že jednak šlo o zbytečný zápas, což už zaznělo, a za druhé, že Zbrojovka sama jako by byla v lize navíc...

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Brno 2:0. Výhru mistra vystřelil dvěma góly Necid
Video se připravuje ...

V obecné diskuzi ale nejde až tak konkrétně o brněnské mužstvo, ale o každé, které se v soutěži dostává v několika případech do situace, kdy na hřišti ani tak nebojuje se soupeřem, ale s vlastní vůlí důstojně odehrát devadesát minut. A to je sakra málo a české lize to ani náhodou neprospívá.

Vždyť i fanoušek se vstupenkou, za kterou něco utratil, má do zábavy daleko. Další důvod, a velmi důležitý, proč je takový nepomáhá soutěži.

Opravdu je k zamyšlení zúžit ligu, vrátit se k tomuhle tématu, a nejen k tomu. Ale třeba i „popolsku“ kontrolovat rozpočty českých klubů, s jakými financemi vstupují do sezony a zda jsou schopné je garantovat. Jinými slovy, že ty prostředky opravdu mají, a tím pádem se v příštím ročníkům určitě vyhnou ostudě kolem nevyplacených mezd nebo faktur za vytápění trávníku.

V téhle situaci je totiž český fotbal málo konkurenčním prostředím, v němž největší kluby samy sebe přistihují minimálně ve třech čtyřech případech, kdy nastupují do téměř předem vyhraného zápasu s cílem se hlavně nevykartovat a nezranit.

V takovou chvíli to nemá cenu. Nemá to cenu zaplaceného lístku, ledaže by divákovi stačilo dívat se na hráče vlastního týmu a samotný děj, ať už jakýkoliv, by byl až ve vedlejší roli.

Zúžením ligy se soutěž a její průběh rozhodně zdynamizuje. Možná i víc, než když se zavede play off a baráž a budou se dělit body...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud