Jan Vacek
19. prosince 2014 • 15:48

Ještě jedna šance pro Lavičku? Ve Spartě jde o sňatek z rozumu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednání, rozmýšlení, analyzování. Tak vypadalo posledních sedm dní v podání zástupců Sparty. Ti byli nuceni reagovat na další evropské selhání, když jejich tým vyhořel v Bernu a nepostoupil do jarní fáze Evropské ligy. Výsledek? K žádným manévrům nedošlo, za kormidlem zůstává kouč Vítězslav Lavička.



Základní otázka se přímo nabízí: Co vlastně vedlo šéfa klubu Daniela Křetínského a jeho kolegy k tomuhle rozhodnutí? Lavička nesplnil dva základní cíle. Nepostoupil se Spartou do Ligy mistrů, následně si nevybojoval ani vstupenku do jarních bojů v Evropské lize.

Z logiky věci vyplývá, že by si měl po skončení podzimní vyklidit kancelář a v klubu skončit. A dlouho to na takový scénář skutečně vypadalo. Očekávalo se zemětřesení, u činovníků Sparty však nakonec převládl rozum.

Po opadnutí emocí totiž zjistili, že by v rozjeté sezoně jen těžko vykoumali variantu, která by předčila možnost Lavičkova setrvání. Jednou z možností byl příchod zahraničního trenéra, tématem bylo i povýšení dosavadního asistenta Václava Jílka, ani jedna z nich by však v současné chvíli nebyla komfortní.

I proto dostal znovu (a nyní už definitivně naposledy) důvěru právě Lavička. Realizační tým Letenských se tak navenek nemění, uvnitř však ke změnám dojít musí. A to nevyhnutelně.

Neplatí to ovšem pouze pro trenéra, lepší práci musí odvádět i management Sparty. Zcela nezbytné je, aby se vztahy uvnitř klubu uhladily, ujasnily. To je základ pro další úspěšnou práci. Největší tíha však nyní leží na Lavičkovi.

Ten samozřejmě nebyl hluchý ani slepý k tomu, co se v posledních dnech na Letné dělo. Bylo mu jasné, že jeho konec může přijít s každou příští hodinou, že manévruje nad propastí. Nakonec se pádu vyhnul, na jaře se mu otevírá další šance.

Tu však musí využít. Jakékoli zaváhání, tedy především absence mistrovského titulu, by mu nemilosrdně setnula hlavu. Na Spartě po Lavičkovi vyžadují větší agresivitu, více emocí. Je na zkušeném kouči, aby na tužby svých šéfů zareagoval.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud