Jan Vacek
9. září 2015 • 17:25

Wayne Rooney odškrtl dílčí úspěch. Teď jde do boje o nesmrtelnost

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postavil si balon na značku pokutového kopu, neomylně propnul síť. 50! Jubilejní gólový zápis udělal z Wayna Rooneyho nejlepšího střelce anglické reprezentace všech dob. Z výsostného postavení odsunul živoucí legendu Sira Bobbyho Charltona. Fenomenální zářez. Naplnění hlavního poslání má ovšem kapitán Manchesteru United stále před sebou.



Postavení ve fotbalové komunitě se může měnit stejně bryskně jako rozpoložení náladové ženy. Wayne Rooney by o tom mohl vyprávět. Koncem srpna opouštěl svůj milovaný tým v depresi, po venkovní porážce na Swansea. Navíc s vědomím, že čelí stále silnější kritice z řad fanoušků, kterým se dlouhodobě nepozdává jeho výkonnost v dresu „Red Devils“.

Stačilo pár dní a je z něj hrdina. V reprezentačním měřítku rozhodně. Rooney se gólem proti Švýcarsku osamostatnil na čele historické tabulky nejlepších střelců, za Albion nasázel už 50 tref. A další jistě přijdou.

Už tak je to v 29 letech úctyhodný úspěch, zasluhující náležité ocenění. Zároveň jde o zápis, který může být jednoho dne překonán. Ve frontě čekají další vlčáci. Harry Kane, Raheem Sterling, Danny Welbeck.

Mnohem důležitější tak pro Rooneyho je, aby dosáhl na týmový úspěch. A tady se před zarputilým útočníkem otevírá obrovská výzva. Výzva stát se hráčem, který poprvé od roku 1966 dovede kolébku fotbalu k triumfu na závěrečném turnaji.

Světové a evropské šampionáty v posledních desítkách let totiž pro Anglii představují trýznivá muka. Nejprve nadšená očekávání, obrovské ambice. A následně rozčarování, nechápavé kroucení hlavou. Deprese. Tyhle společné jmenovatele mají poslední vystoupení ostrovní země na velkých akcích.

Příští rok může být všechno jinak. Anglie zatím letí kvalifikací bez zakopnutí, letenku do Francie si bookovala jako vůbec první ze všech zemí. A Rooney má být tím pastýřem, který dovede své ovečky až do vysněného ráje.

Obklopen mladými puškami to je právě lídr United, který má tenhle soubor dotlačit na vrchol. Poslání jako řemen. Jak je jeho dobrým zvykem, rvát se za svou domovinu bude do roztrhání těla. A pokud by to příští léto skutečně klaplo, Rooney by se definitivně zařadil po bok fenomenálního Bobbyho Charltona. Sir byl totiž před 49 lety u toho…

Wayne Rooney a syn Davida Beckhama Romeo při nástupu Anglie
Wayne Rooney a syn Davida Beckhama Romeo při nástupu Anglie

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud