Jan Vacek
23. ledna 2016 • 18:41

Výsledky? Problémem United je hlavně předváděná hra

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před týdnem kapitán Wayne Rooney rozhodl ostře sledovaný šlágr proti Liverpoolu, zdálo se, že je Manchester United z nejhoršího venku. Vedení klubu i hráči si úlevně oddechli, fanoušci vzývali záblesk lepších času. Sobotní domácí porážka 0:1 se Southamptonem ovšem ukázala, že šlo pouze o naivní labutí píseň. Slavný ostrovní klub je problémy prolezlý až do základů.



Ztráta deseti bodů na vedoucí Leicester, v průběžném pořadí až pátá příčka. To všechno 15 kol před koncem Premier League. Manchester United je na pozicích, kde rozhodně nechtěl být. A kde především neměl být. Zvlášť po dalších milionech liber, které v létě vysázel na lukrativní posily.

Ponechme ovšem na chvíli výsledky stranou. Ať je pohled na tabulku anglické ligy pro příznivce anglického celku sebetrýznivější, není to ten největší problém, který současné United souží. Tím je jednoznačně předváděná hra. Nudná, bezkrevná. Uspávající. Chybí jiskra, drajv, nasazení. Atributy, které by měly být na takové úrovni automatické.

Utkání se Southamptonem to jenom potvrdilo. Za celých 90 minut v domácím prostředí nedokázal favorit svému soupeři zatopit, Manchester vyslal na branku jedinou střelu. Z ochozů Old Trafford se proto znovu linul pokřik „dopředu, dopředu!“. Ještě pár týdnů zpátky se proti němu trenér Louis van Gaal hlasitě ohradil, čísla však hovoří proti němu.

V pěti soutěžních zápasech tohoto roku vypálili hráči United na branku soupeřů celkem čtrnáctkrát. To dělá v průměru 2,8 střely na branku na zápas. Jen pro srovnání, taková Malaga zapsala ve víkendové bitvě proti Barceloně 9 střel na branku. Proti Barceloně!

Jestli se chtějí United opravdu vrátit mezi úzkou Ostrovní (potažmo evropskou) špičku, musejí hledět především na to, co předvádějí na trávníku. Vymanit se z role pasivního pozorovatele a vzít otěže zápasů do vlastních rukou. Dělají to tak všechny ambiciózní a především úspěšné kluby. Barcelona, Bayern, Real Madrid, Juventus. Žádný z nich si nenechá od soupeřů diktovat tempo hry, naopak se na place skáče podle jejich not. V případě Manchesteru tohle neplatí.

Je to totiž jednoduchá rovnice. Pokud předvádíte aktivní a útočný fotbal, je povětšinou otázkou času, než se odpovídající výsledky dostaví. Pokud je tomu naopak, může se samozřejmě stát, že s notnou dávkou štěstí uděláte dílčí úspěchy (výhra nad Liverpoolem), v dlouhodobějším hledisku vás ale mizerná hra dostihne.

Zápas proti Southamptonu potvrdil, že pod taktovkou zatvrzelého, jakýmkoli připomínkám netečného van Gaala se bude zašlý lesk oprašovat jen velice těžko.

Manažer Manchesteru United Louis Van Gaal dobře ví, že jeho svěřenci nepodávají dobré výkony.
Manažer Manchesteru United Louis Van Gaal dobře ví, že jeho svěřenci nepodávají dobré výkony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud