Jan Vacek
7. dubna 2016 • 05:00

Absenci opor musí Sparta vyvážit chytrostí. To je Ščasného parketa

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta jde na Villarreal. Ve čtvrtfinále Evropské ligy. Bohužel pro Letenské v situaci, kdy jejich kabinu zachvátila série zranění. Do hry nemohou z různých důvodů nastoupit Lukáš Vácha s Ondřejem Zahustelem a Petrem Jiráčkem, otazníky visí nad Mariem Holkem a Davidem Bičíkem. Víc než kdy dřív tak do popředí vystupuje schopnost trenéra Zdeňka Ščasného připravit svůj tým po taktické stránce. To může být pro Spartu v bitvě se Španěly záchranný kruh.



Předně, nemá smysl si vůbec nic namlouvat. Villarreal je ve dvojzápase jednoznačný favorit. Platilo by to i v případě, že by Sparta měla k dispozici kompletní kádr. Celek z popředí španělské ligy je kalibr, kterému se nemohli rovnat předchozí soupeři Krasnodar s Laziem. Přesto mi je proti srsti Spartu předem pasovat do role poraženého.

Opírám se o jedno jméno. Zdeněk Ščasný. Impulzivní kouč, který se po zápasech kolikrát těžko ovládá a prohlásí něco, co by neměl. Co ovšem nejde Letenskému trenérovi upřít, je schopnost své mužstvo dokonale připravit na soupeře.

Ačkoli Ščasný navenek tvrdí, že ve hře Villarrealu nenašel žádnou slabinu, určitě mu některé slabší stránky neunikly. Má je ostatně každý tým. A pokud s nimi někdo dokáže pracovat, je to právě Ščasný.

Pro Spartu je to v její situaci moc důležité. Kde totiž chybí opory, tam musí nastoupit chytrost a schopnost zacílit soupeři na partie, kde ho úder bude nejvíc bolet. Ščasný má navíc ten dar, že dokáže dobře číst v rozběhnutém utkání a adekvátně na vývoj reagovat.

Předvedl to třeba na Krasnodaru, kde po špatném vstupu do zápasu stáhl hru na čtyři obránce a týmu tím pomohl. Nebo na Laziu, kde naordinoval takový způsob hry, že bylo po poločase vymalováno a zbytek zápasu už se jenom dohrával.

Samozřejmě, ne vždy se to povede. Třeba podzimní ligový duel na hřišti Plzně si Sparta prohrála sama a Ščasný i s odstupem času nemá problém uznat, že svému mužstvu nedokázal pomoci.

Z dlouhodobého hlediska ovšem platí, že je zkušený odborník v oblasti koučinku a taktické připravenosti jedním z nejlepších českých trenérů. Možná ten vůbec nejlepší. Teď to může znovu potvrdit. Výzva je to ohromná. Pro něj i celou Spartu. Prosekat se houštinou čtvrtfinále Evropské ligy, to bez nadstandardní připravenosti a následného výkonu není možné. Na Letné to moc dobře vědí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud