Jan Vacek
26. května 2016 • 15:39

Pivarníkovi musí v Plzni hráči uvěřit. Včetně hvězdných volnomyšlenkářů

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Viktoria má nového trenéra. Představila Romana Pivarníka, o jehož přesunu z Bohemians do Plzně deník Sport poprvé informoval už minulý týden v sobotu. Pro mistra nebyl vysněnou první volbou. Tu představoval Jindřich Tpišovský. Odmítl, ale na západě Čech mohou být i tak spokojení. Pivarník má potenciál, aby Plzeň posunul o pořádný kus dopředu.



Do Štruncových sadů míří erudovaný trenér. Olomouc pod vedením Pivarníka bojovala o evropské poháry, navíc se prezentovala pohledným ofenzivním fotbalem. S na ligu podprůměrným týmem Bohemians pak zakončil sezonu na devátém místě. A i na hru vršovického celku se rozhodně dalo koukat.

Kromě toho v sobě Pivarník snoubí vlastnosti, které jsou pro tuzemský fotbal spíše raritou. Je to rovný chlap. Upřímný, otevřený. Na rovinu říká, co si myslí. Nemá zapotřebí jakékoli úskoky. Levota u něj nemá místo. Od hráčů vyžaduje naprostý profesionalismus. Za každé situace. Rozhodně by nepřenesl přes srdce, kdyby jeho tým odevzdal zápas, jako to předvedla Plzeň v závěrečném ligovém kole na Slavii.

Naprosto klíčové pro celou Viktorii budou hned první týdny. A skutečnost, jaké fungování si Pivarník nastaví směrem ke klubovým šéfům a především pak hráčům. Rodák ze Slovenska určitě nebude měnit své chování v návaznosti na specifickou kabinu Plzně, která je proslulá většími či menšími úlety.

Budování vztahu asi nepůjde hladce

Bude mít stejné nároky, jaké měl ve všech předchozích působištích. Především volnomyšlenkáři v kádru mistra mu musí jeho filosofii uvěřit, zakousnout se a vydržet, byť jim to možná nebude úplně po chuti. Dá se předpokládat, že budování vzájemného vztahu nebude probíhat hladce.

Konec konců i na začátku angažmá v Bohemians chvíli trvalo, než hráči strávili Pivarníkovu náročnost. Když se jim to ale povedlo, dokázal z nich charismatický kouč vymačkat naprosté maximum. Na jaře hráli „klokani“ fotbal na hranici svých možností. Totéž se může opakovat i v Plzni.

Samozřejmě ale na úplně jiné úrovni. Viktoria má kádr napěchovaný fantastickými hráči. Pokud půjdou za svým trenérem, dokáže je posunout znovu vpřed. A to i na poli profesionalismu, který je v klubu častokrát potlačen.

Ligový šampion to nutně potřebuje, především s ohledem na konfrontaci v Evropě. Plzeň vyhlíží minimálně účast v play off Ligy mistrů, snem pak je postup do základní skupiny. Angažováním Romana Pivarníka udělala důležitý první krok.

Pokud ovšem symbióza mezi novým trenérem a hráči nevznikne, dopadne Pivarník jako jeho předchůdci Karel Krejčí s Miroslavem Koubkem. A Plzeň bude dál přešlapovat na místě.

TOP 5 gólů Plzně: Hořava rozdával krásu, Krmenčík se zaskvěl lobem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud