Jan Vacek
28. června 2016 • 17:11

Rooney neunesl břemeno. Anglii měl táhnout, místo toho jí zlomil vaz

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo by hrozně laciné ukázat na jediného hráče a označit ho za viníka dalšího skandálního neúspěchu Anglie na velkém turnaji. Přesto existuje muž, který má na vyřazení favorita s Islandem větší podíl než ostatní. Wayne Rooney. Kapitán. Nejlepší střelec. Člověk, který neunesl tíhu očekávání.



Před startem evropského šampionátu ve Francii to bylo velké téma. Má se Wayne Rooney objevit v nominaci? Nebo bude prospěšnější, když tým odcestuje bez něj? Ještě před rokem nesmyslná otázka měla rázem svou relevanci. Když byl totiž lídr Manchesteru United na jaře zraněný, dokázal si Albion hravě poradit bez něj.

Třeba v přípravném utkání proti Německu, kde Anglie sehrála exkluzivní partii a po zásluze zvítězila 3:2. Rooney u toho tehdy nebyl a na hřišti vlastně vůbec nechyběl. Trenér Ostrovanů Ray Hodgson však měl jasno. Nejlepší anglický střelec musí jet. A co víc, měl by být hlavní oporou omlazeného mužstva.

Osmifinálové utkání proti Islandu však ukázalo, že Rooney ve svém poslání selhal. Hlavně ve druhém poločase to bylo neuvěřitelné trápení. Až člověku muselo být podsaditého útočníka líto. Na co Rooney sáhl, to pokazil. Centr, dlouhé přenesení hry, klička, ale i přihrávka na pár metrů. Všechno špatně, Rooneymu se nedařilo vůbec nic.

Samozřejmě, v tu chvíli měl zasáhnout trenér. Hodgson ale nenašel dostatek odvahy, aby uzoufaného kapitána týmu poslal v poločase pod sprchy. Rooney se tak na hřišti soužil a soužil. Vědom si své úlohy bral odpovědnost neustále na sebe, chodil si prakticky pro každý míč ke stoperům, jen výjimečně Anglie útočila bez jeho přispění.

Tady ale udělal zkušený hráč chybu. Svému týmu by mnohem víc pomohl, kdyby v určité fázi zápasu opustil hlavní těžiště hry, nabral nový dech a pak se znovu pokusil přispět k obratu. Místo toho se tvrdohlavě snažil urvat zápas sám a postupně se dostával do stále větší deprese.

Konečný výsledek všichni známe. Na vyřazení Anglie nenese vinu jako jediný, jeho podíl je ovšem nejvýraznější.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud