Jan Vacek
21. října 2016 • 00:08

Holoubek není jen záplatou. Žije svůj sen, prací mu ale jde naproti

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je kolem něj živo. A není divu. Má charisma, dokáže si lidi získat svou otevřeností a upřímností. Především ale okamžitě dokázal vytáhnout Spartu z nejhlubšího bláta. Trenér David Holoubek každým dalším zápasem dokazuje, že není pouhou záplatou, ale mužem na svém místě. Naposledy to předvedl v utkání Evropské ligy na hřišti Hapoelu Beer Ševa.



Předně, rozhodně nemá smysl před něčím zakrývat oči. Letenští v Izraeli urvali šťastné vítězství. Po drtivou většinu zápasu byli horším týmem. Ačkoli soupeře do stoprocentních šancí nepouštěli, sami měli jedinou střelu na branku. Ta ovšem znamenala triumf 1:0. A to je nyní to nejdůležitější sdělení.

Sparta si pod trenérem Davidem Holoubkem polepšila na bilanci čtyř výher a jedné remízy. Jen pro připomenutí, pod bývalým koučem Zdeňkem Ščasným končila sérií jedné výhry, dvou smírů a dvou porážek. To je obrovská změna, navzdory okolnostem, které rozhodně nehrály v Holoubkův prospěch.

Mladý kouč přebíral po porážce v derby se Slavií psychicky rozložený tým, který navíc mučila (a pořád mučí) obrovská marodka. Brzy se navíc dostavilo zjištění, že ne všichni členové letenského klubu s vámi chtějí táhnout za jeden provaz. To vám v situaci, kdy jste hozen do divoké řeky a musíte plavat, taky zrovna nepřidá.

V uších mi pořád zní Holoubkova slova, která mi řekl krátce poté, co byl jmenován dočasným hlavním trenérem. „Možná dávám hlavu na špalek, ale jdu do boje. Strašně bych si přál, aby Sparta byla úspěšná a udělám pro to cokoli.“

Svým slovům dostává a statečně se pere. S ohledem na zmíněnou marodku a náročný program pracuje téměř v polních podmínkách, přesto má výsledky. Pod jeho vedením tým srazil Inter Milán, postoupil v MOL Cupu a v lize ze dvou duelů sebral čtyři body. Možná nejcennějším zářezem je ovšem čerstvý triumf na půdě Hapoelu Beer Ševa.

K němu Sparta vykročila na první pohled pasivní, ale ve výsledku účinnou defenzivní strategií, založenou na hlubokém obranném bloku. Holoubek takhle chtěl hrát, protože cítil, že to jeho týmu přinese největší šanci na úspěch. Hráči jeho pokyny vzali za své, přidali obětavost a výhra, která může být místenkou do jarní části Evropské ligy, je na světě.

Holoubek navíc osvědčil skvělý cit, když v poločase vystřídal nevýrazného Daniela Holzera a poslal na hřiště Matěje Pulkraba. Právě mladý útočník ve druhém poločase jediným zásahem utkání rozhodl.

Charismatický kouč od začátku ukazuje, že není pouhou záplatou na překlenovací období. Opakovaně potvrdil, že dokáže přečíst soupeře a podle toho mužstvo připravit. Moc dobře ví, co chce hrát a zároveň umí působit na hráče, aby jeho představy realizovali na trávníku.

Pokud se mu to povede i v nedělním superšlágru proti Plzni, aby na Letné začali pomalu přemýšlet o tom, že v zimě žádného trenéra vlastně hledat nemusí. Jednoho s obrovským potenciálem (byť bez licence) totiž mají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud