Jan Vacek
26. listopadu 2016 • 12:16

Duo snů Trpišovský a Holoubek? Musí ve Spartě držet spolu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na papíře to vypadá úžasně. Jindřich Trpišovský a David Holoubek bok po boku v trenérském štábu Sparty. Dva možná nejprogresivnější odborníci v zemi. Vzdělaní, charismatičtí, cílevědomí. A taky úspěšní. Na první pohled se to jeví jako naprosto geniální řešení. Zároveň ovšem skýtá řadu velkých nástrah. Tohle spojení by bylo velice citlivé a je třeba maximální preciznosti, aby v praxi mohlo skutečně zafungovat.



Základní předpoklad oba odborníci naplňují. Znají se. Navzájem o sobě tvrdí, že jsou přátelé. Před lety Trpišovský lámal Holoubka, aby s ním šel trénovat do Viktorie Žižkov. Současný kouč Sparty odmítl, měl rozdělanou práci u letenské devatenáctky a nedovedl si představit, že by za klubem svého srdce zavřel dveře.

Před případným vstupem do společného týmu se oba trenéři musí utvrdit v jednom: Že do toho jdou jako tým. Jako parťáci, kteří se vzájemně podpoří, kdykoli to bude potřeba. Soudržnost je důležitým předpokladem, aby jejich mise byla úspěšná.

Ve Spartě na ně bude uvržen tlak, se kterým se ve svých relativně krátkých profesionálních kariérách dosud nesetkali. Navíc se budou muset naučit číst ve spletité síti vztahů v rozsáhlém vedení klubu. Pořekadlo, že ve dvou se to lépe táhne, tady může platit dvojnásob.

Stejný pohled na fotbal

Jednoznačným plusem je, že mají podobný náhled na fotbal. Mohou ho rozebírat zleva i zprava, povětšinou se ovšem shodnou v tom, jak by mužstvo pod jejich vedením mělo hrát. A i kdyby měli v určitých bodech odlišné názory, nemusí to být nutně na škodu. Naopak. Věcná oponentura by mohla být obohacující pro obě strany.

V odborné stránce není přílišný důvod, aby tohle spojení nezafungovalo. Mnohem důležitější je lidské a profesní sladění trenérské dvojice. Před spuštěním projektu musí dojít k detailnímu vyhranění pozic a určení kompetencí. To je naprostý základ.

Oba trenéři musí přesně vědět, jaká je jejich role. Za co odpovídají, kam až mohou zajít a kde je naopak hranice, kterou už překročit nesmí. To platí především pro Holoubka, jenž by měl zastávat pozici asistenta a Trpišovského pravé ruky.

Stěžejním faktorem v tomto spojení je proto důvěra. Bez ní to v žádném případě fungovat nemůže. Mladí kouči si musí navzájem naprosto věřit, hrát spolu na rovinu. Charakter je předurčuje, aby toho byli schopní. Minimálně v prvních měsících vzájemné spolupráce.

Výhledově se pochopitelně dá očekávat, že především Holoubek bude chtít naplnit rostoucí vlastní ambice. To je naprosto v pořádku. Tohle není vazba, která by měla vydržet roky. Pro Spartu ovšem v tuhle chvíli představuje odrazový můstek správným směrem.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud