Jan Vacek
27. ledna 2017 • 10:06

Špatný obchod? Plzeň se v případě Ďuriše zachovala správně

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to velké téma, které obepíná čerstvý odchod útočníka Michala Ďuriše z Plzně do ruského Orenburgu. Viktoria za svého elitního střelce vyinkasovala o několik desítek milionů korun méně, než mohla dostat před rokem. Přesto si stojím za tím, že v případě slovenského reprezentanta postupoval západočeský klub správně.



Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek má ve fotbalovém prostřední všelijakou pověst, jednu věc mu ale nelze upřít. Ve strategických rozhodnutích nechybuje. Nebo jen velice výjimečně. Ani v případě Michala Ďuriše nešlápl protřelý funkcionář vedle.

Na první pohled jsou to při tom jednoduché počty. Nyní dostala Plzeň za Ďuriše 16 milionů korun. Loni v zimě jí při tom ležela na stole nabídka z francouzského Montpellieru v hodnotě 70 milionů. Šádek jí tehdy odmítl. Chyba? Kdepak, všechno nelze měřit pouze penězi.

Šéf západočeského klubu se rozhodl upřednostnit sportovní hledisko před finančním. Plzeň šturmovala za dalším mistrovským titulem, soutěž měla perfektně rozjetou. Logicky nechtěla v její polovině přijít o hráče, který jen na podzim nasázel v lize jedenáct gólů. Šádek se proto rozhodl lukrativní nabídku hodit do koše.

Fotbalové přestupy ONLINE ZDE>>>

Později se ukázalo, jak prozíravé rozhodnutí to bylo. Viktoria na jaře misi za trofejí dotáhla, Ďuriš jí pomohl dalšími pěti zásahy, mimo jiné rozhodl klíčový souboj na hřišti Liberce. Samozřejmě, třeba by Plzeň na titul dosáhla i bez něj. To ale není jisté a rozhodně lze říct, že by to pro ni bylo mnohem složitější.

Šádek se zachoval tak, jak se na špičkový český klub sluší. Měl na mysli i sportovní hledisko, nekoukal pouze okamžitém a maximálním zisku. Titul totiž zároveň znamená dobrou výchozí pozici pro boj o účast v Lize mistrů, tedy i o astronomické zisky. Ačkoli Šádek samozřejmě doufal, že se Ďuriš v létě ukáže na evropském šampionátu a ideálně ještě zvedne svou cenu.

To se nestalo, přesto se plzeňskému bossovi tenhle manévr vyplatil. Sice dostal o 54 milionů méně, ale v klubové vitríně si může prohlížet další mistrovskou trofej. Jsem přesvědčený, že by s odstupem času rozhodně neměnil.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Plzeň - Brno: Petrželův centr dostal do brány Ďuriš a Plzeň vede 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud