Jan Vacek
3. dubna 2017 • 16:39

Plzni chybí propracovanější koncepce. Viktorko, co vlastně chceš?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň je nejúspěšnějším českým klubem posledních let. Čtyřikrát obsadila trůn pro ligového krále. Vykazuje konstantní a povětšinou nadstandardní výkonnost. Vlastní odkaz si ovšem sama pošlapává absencí jakékoli propracovanější koncepce.



Nejnovější vyhazov trenéra Romana Pivarníka to jenom podtrhuje. Viktoria létá ze strany na stranu, nedrží se žádných pevných stanov.

Stačí se ohlédnout zpět. U posledních dvou mistrovských titulů byl pokaždé jiný trenér. Nejprve Miroslav Koubek, potom Karel Krejčí. A bude to platit znovu, pokud Západočeši dotáhnou do vítězného konce i současný ročník. Už to je rozhodně velká anomálie.

Pivarník u toho už nebude. Muž, o kterého v létě na západě Čech moc stáli, byl nemilosrdně odstřelen po remíze s Teplicemi. V situaci, kdy s týmem figuroval na první příčce. Předsezonní zadání od šéfů Viktorie při tom znělo jasně. „Buď do druhého místa a všechno bude v pohodě,“ slyšel Pivarník.

Ačkoli třetí Sparta ztrácí na Plzeň lán bodů, v pohodě všechno rozhodně nebylo. O možném konci Pivarníka se mluvilo dlouho.

Nyní přišel. Je třeba přiznat, že důvody by se k němu našly. Herně to na jaře byla ze strany mistra velká bída. Se zkušeným koučem navíc někdy není jednoduché vyjít, Pivarník často vystupuje jako příliš velký suverén.

V kabině tohle spojení nedělalo dobrotu, což ale s ohledem na působení předchozích trenérů není překvapivé. Co je zarážející, je chladnokrevnost, s jakou šéfové Viktorie Tomáš Paclík a Adolf Šádek sekají své trenéry. Muže, které si původně sami vybrali.

V případě Pivarníka i muže, kterému dali zelenou, aby odchodem Daniela Koláře a Františka Rajtorala zahájil postupnou přestavbu kádru. Na její dokončení už ale prostor nedostal. Hráči se při tom stále mohou krýt pod rouškou pochopení a odpustků.

Nabízí se proto jednoduchá otázka: Co vlastně Plzeň chce? Jaký je směr, kterým se chce ubírat? Setrvačnost, spojená se stále vysokou kvalitou kádru, prozatím na českou špičku stačí. Ale to se jednoho dne změní. A pokud v tu chvíli nebude mít Viktoria jasnou koncepci, jak by měla fungovat, zahučí zpět do ligového podpalubí.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 2:2. Domácí komicky chybovali, pak dotahovali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud