Jan Vacek
1. června 2017 • 10:45

Vrba jako Stallone! Po svém návratu do Plzně věří postradatelným

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když jsem si skládal obrázek toho, jak by měla Plzeň pod Pavlem Vrbou vypadat, vkradla se mi do hlavy myšlenka na americkou filmovou trilogii Postradatelní. Sylvester Stallone coby hlavní hrdina v ní představuje drsňáka, který má za úkol plnit zdánlivě ztracené mise. A koho si povolá k sobě? Ano, starou partu, se kterou už v minulosti podstoupil nespočet takových akcí. 



Vrba nyní dělá přesně to samé. I on se obklopuje těmi, kterým bezmezně věří. Těmi, kteří už byli z klubu jednou odejiti, či se jejich konec chystal. Byli považováni za postradatelné, nyní se ale jejich status zásadně změnil. V případě Vrby přitom mise rozhodně není ztracená. Ohromně složitá ovšem ano. A zkušený kouč se pouští do hry vabank.

Na jeho počínání lze nahlížet ze dvou rovin. V krátkodobém horizontu určitě dává smysl. Ačkoli se Viktoria v sezoně musela nakonec sklonit před Slavií, stejně se dostala na solidní metu 67 bodů. To by třeba v sezonách 2009/2010 či 2011/2012 stačilo na zisk mistrovského titulu. Stěžejní roli navíc v plzeňském týmu stále hráli ti, na které Vrba spoléhá především.

David Limberský , Milan Petržela, Marek Bakoš. Ano, už to v jejich podání nebyl takový teror soupeřů jako před lety, pořád ale rozhodně patřili k tomu lepšímu, co naše soutěž mohla nabídnout. Vrba je přesvědčený o tom, že sázka na osvědčená jména přinese úspěch.

Je to naprosto legitimní postoj. Nikdo totiž partičku divočáků ze západu Čech nezná tak dobře, jako právě on. Navíc je jistá věc. Limberský a spol. budou za milovaného trenéra tahat mnohem víc, než by tomu bylo v případě Romana Pivarníka či kohokoli jiného.

Pokud má někdo z často volnomyšlenkářských a pohodlných fotbalistů vymačkat úplně to nejlepší, je to právě Vrba. Klidně se tak může stát, že Viktoria bude od podzimu znovu bavit krásným svěžím fotbalem, jako tomu bylo před lety.

Takhle si Plzeň vystřílela druhé místo. Podívejte se na všech 47 gólů Viktorie
Video se připravuje ...

Jenže je tu i druhá rovina. A možnost, že to zkrátka a jednoduše fungovat nemusí. Že se snaha zopakovat ve fotbalovém měřítku dávnou minulost prostě nepotká s úspěchem. Nesmíme totiž zapomínat na několik skutečností. Hráči jsou o několik let starší, už nemají takovou motivaci.

Ani nemohou mít vzhledem k tomu, že v uplynulých sezonách sbírali tituly a měřili se s nejlepšími celky Evropy. Zákonitě se s přibývajícím věkem vytrácí i rychlost, výbušnost, atletičnost.

Navíc se změnili. Stejně tak i Vrba. Už během národního týmu se jeho vystupování oproti plzeňské pohádce posunulo. Hůř se vyrovnával s tlakem, často byl podrážděný. Změní se to v Plzni? Nebo to může být podhoubí pro případné dusno? To všechno se ukáže záhy po startu nové sezony.

Jisté je, že Vrba hraje vabank. Pokud vsadí špatně, může to mít pro Viktorii nedozírné následky. Přestavba kádru, který budou tvořit převážně zkušení hráči, by totiž zabrala mnohem více času. Spolkla by spoustu peněz. Plzni by navíc během ozdravného procesu mohli největší rivalové, tedy Slavia a Sparta, zmizet daleko za obzorem.

Takový scénář si ale Vrba nepřipouští. Věří své intuici, svým schopnostem. Viktoria zase bezmezně věří muži, který ji dostal ze suterénu do opojné záře reflektorů. Začne červenomodrá pohádka vyprávět své pokračování?

TOP 5 gólů Plzně v sezoně 2016/17: parádní voleje i kličkovaná Ivanschitze
Video se připravuje ...

Mistrovské dostihy bod po bodu: Jak se Slavia s Plzní rvaly o titul?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud