Jan Vacek
27. července 2017 • 12:00

Odstavený Václav Kadlec? Logické vyústění letní přípravy

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro řadu fanoušků to musel být šok. Václav Kadlec se neobjevil v nominaci Sparty na čtvrteční utkání třetího předkola Evropské ligy proti Crvene Zvezdě Bělehrad. S týmem vůbec neodcestoval. A ne proto, že by byl zraněný. Na vině je jeho výkonnost. Mě osobně Kadlecovo odstavení tolik nepřekvapilo. Schylovalo se k němu prakticky celou letní přípravu.



Během léta jsem měl možnost vidět všechny přípravné zápasy Sparty. Na soustředění v Rakousku pak souboje proti Dynamu Kyjev a Ingolstadtu dokonce na vlastní oči. Udělal jsem si tak poměrně přesný obrázek o tom, v jaké formě a hlavně náladě se Václav Kadlec nachází. Upřímně, ani jedno nebylo dobré. Spíš hodně špatné.

Už v úplně prvním duelu proti Karlovým Varům se Kadlec téměř neprosadil. Nedařilo se mu v soubojích jeden proti jednomu, nedařilo se mu přesně kombinovat. Jestli některý z hráčů Sparty proti diviznímu soupeři nevyčníval, byl to právě on.

V Rakousku už bylo na Kadlecovi špatné rozpoložení jasně čitelné. Po soubojích se často zbytečně sesouval k zemi, divoce gestikuloval směrem k rozhodčímu i protihráčům, často volil dost peprné výrazy. Podrážděnost maskoval jen velice složitě, v některých momentech už se o to ani nesnažil. A to šlo pouze o přípravné zápasy, kde k podobným projevům povětšinou není důvod.

Václav Kadlec v České uličce: Hrát za Spartu od šestnácti? Stouplo mi to do hlavy
Video se připravuje ...

Že Kadlec není v pohodě, ukázaly i tréninky. Na nich neváhal vyplísnit spoluhráče, když mu nepřihrál balon, nebo mu ho přihrál jinak, než by si bývalý hráč Midtjyllandu představoval. I informace zevnitř klubu potvrzovaly to, co bylo na první pohled patrné. „U Vaška je to o hlavě, není v pohodě a na jeho výkonnosti je to znát,“ shodovaly se zdroje Sportu.

Když Kadlec propadl i v generálce proti Vitesse, rozhodl se trenér Andrea Stramaccioni pro rázný krok. Takový, který předtím na Letné nikdo nenašel odvahu udělat. Hráče, jenž Spartu vyšel loni v létě na (tehdy) astronomických 73 milionů a i přes dlouhodobě slabou výkonnost byl neustále chráněný, nekompromisně odstavil. Bez jakéhokoli sentimentu. Místo cesty do Bělehradu tak pětadvacetiletý útočník zůstal v Praze.

Italský kouč při tom v přípravě Kadlecovi dopřál dostatek prostoru. Našel mu místo pod hrotem, i s vědomím toho, že na hrotu či křídlech by se mu s ohledem na konkurenci prosazoval mnohem hůř. Někdejší obrovský talent tuhle hozenou rukavici ale nezvedl, naopak se každým dnem nořil do větší a větší deprese.

Nyní je pouze na Kadlecovi, zda na tuhle lekci zareaguje a dokáže svou pozici ve Spartě posílit. Začít musí u sebe. Od hlavy, od pokory, od týmového přístupu, od schopnosti bez řečí přijímat a plnit pokyny, které dostává. Pokud se to povede, dostaví se i herní pohoda a může být pro letenský klub znovu platný. To v tuhle chvíli rozhodně není...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud