Jaromír Jágr
9. listopadu 2011 • 08:07

Comeback Jaromíra Jágra: Zhubnul jsem - a je to fajn

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před týdnem jsem psal o skvělém úspěchu tenistky Petry Kvitové na Turnaji mistryň, o víkendu pomohla vyhrát Fed Cup, takže i k tomu českým holkám moc gratuluju. Teď se ale zase vrátím k hokeji. Pokud jde o mě, m musím říct, že se v poslední době cítím komfortněji jak na ledě, tak i mimo něj. Všechno si to v klubu n nějak sedlo.



V posledních zápasech hraju s Claudem Girouxem a Scottem Hartnellem, začaly nám tam padat nějaké góly a celkově to v týmu líp do sebe zapadá, hráči si na sebe víc zvykli. Ti, kteří v minulosti neměli v ta takovou zodpovědnost řídit mužstvo, to teď dělají, což pro ně znamená velký krok dopředu.

Stejně ja jako pro kluky, kteří předtím vůbec nk nehráli, a teď už dostávají šanci. Pokud jde přímo o náš útok, je znát, že se při zápasech sehráváme, protože při trénincích to vlastně vůbec nejde.

To není jako v Evropě. Tady je společný trénink maximálně čtyřicet minut a většinou se stejně jedná o taktické věci, při nichž se připravujeme na soupeře. I sehrání pětek probíhá jen při utkáních.

K nezastavení! Jaromír Jágr sbírá bod za bodemFoto Profimedia.cz
S Girouxem a Hartnellem hrajeme na první formace soupeře, náš trenér to tak chce. Na jedné straně je to dobře, protože elitní lajny tak nebrání, ale zase si člověk musí dát velký pozor dozadu. Jsou to všechno nesmírně šikovní hráči, od nichž hrozí nebezpečí, že pokaždé dají gól.

Povedlo se mi i pár docela hezkých akcí, ale nedělal bych z toho zase takovou vědu. To vychází hlavně z toho, že v týmu hraju s mladými, kteří z toho celkově mají daleko větší radost a sálá z nich nadšení. Takže právě od těch bezstarostných dětí jsem nasál energii i já.

A jak jsem se vrátil k salutování? Máme v klubu chlapíka, který pomáhá se vším možným, je to obrovský srdcař a fanoušek. Přijde v sedm ráno, odchází až po páté.

Jmenuje se Huggy a právě on mi říkal, abych zasalutoval, až dám gól. Tak jsem mu odpověděl: „Hele, až ho fakt jednou dám, pro tebe to udělám.“ No a pak už mi to zůstalo. Abych mu dělal radost i dál, budu pořád salutovat, když mi tam něco padne. Nevadí mi to. Akorát je důležitý, aby se dařilo...

Musím říct, že i fyzicky se cítím dobře, je znát, že jsem shodil víc než pět kilo. Pokud jde o bruslení, není to na tom malém hřišti tak náročné jako v Evropě, takže s tím bych neměl mít problém. I když se hraje spousta zápasů, v tomto ohledu by to mělo být v pořádku. Navíc jsem zjistil, co potřebuju, dnešní NHL je spíš o bruslení než o síle.

Jaromír Jágr slaví svůj gól v síti Toronta s Claudem GirouxemFoto ČTK/AP
Pro bránící hráče je teď navíc hodně těžké, aby někoho trefi li nebo dali bodyček, protože jakýkoliv kontakt tělem zavání faulem a rozhodčí se snaží hlavně ze začátku všechno pískat, aby si hráči zvykli na nová pravidla. Takže hokejisté si dávají mnohem větší pozor a nelítají už bezhlavě k mantinelu, aby někoho zasáhli.

Málokdo to dokáže risknout. Protože když někoho chcete trefi t, musíte si být jistí, že to bude na tělo, ne na hlavu. A že to bude čelem, ne zády. Aby to v té rychlosti bylo čisté. Tady je vidět, že se NHL hodně změnila.

Když se vrátím k olympiádě ve Vancouveru v roce 2010 a k tomu, jak mě tam trefi l Alexander Ovečkin, tak tehdy to bylo čisté. Kdežto v dnešní době by za to podle mě měl byl suspendovaný tak na tři zápasy. Sebemenší úder, který míří k hlavě, se nekompromisně trestá. Nově to hlídá někdejší útočník Brendan Shanahan, takže je to fakt přísné.

Český hokejista Jaromír Jágr po návratu do NHL září
Český hokejista Jaromír Jágr po návratu do NHL září


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud