Jiří Punčochář
1. dubna 2015 • 19:59

Smutný odchod legendy. "Žabiny" opouští scénu poražené

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trochu ve stínu hokejového play off a v něm například konce kariéry trojnásobného mistra světa Petra Čajánka končí jiná výrazná veličina domácího sportu. Byť ne hráčská, ale klubová. IMOS Brno byl (v různých obměnách názvu) dvacet let špičkovým basketbalovým klubem, vládl doma, kraloval v Evropě. Tento týden vypadl ve čtvrtfinále Ženské basketbalové ligy, aniž by v sérii vyhrál jediný zápas. Poprvé za dobu své existence bude v domácí soutěži bez medaile. Nezbývá než se rozloučit. Jeho skvělá éra končí.



Tenhle klub má na svém kontě čtrnáct mistrovských titulů a šňůru jednadvaceti ligových medailí. Po letošním sportovním krachu (nula výher v Eurolize, propadák v české lize) ho čeká křižovatka. Trenér Jan Bobrovský, legendární basketbalista, už oznámil velký řez v kádru. Nechat si hodlá hlavně mladé hráčky.

Vrcholí tak ústup populárních „Žabin“ ze scény. I po vyklizení mistrovského trůnu v roce 2010 až do loňska totiž byly v domácí lize jistotou, vždy postoupily alespoň do finále. Už v posledních letech se na nich ale projevoval úbytek financí a problémy se skládáním hráčského kádru. Ty na IMOS v této sezoně udeřily naplno.

V českém ženském basketbalu se léta poněkud zjednodušeně traduje, že liga je hlavně otázkou peněz, a kde je jich víc, tam je titul. Dokud byly v Brně, kde působil sehraný tým nabitý reprezentantkami, neměl konkurenci IMOS. Pak došly a od té doby kraluje USK Praha.

Není to však zcela tak. Bobrovský byl i s menším rozpočtem schopen sestavit užší kádr tak, aby ještě v roce 2010 jeden titul Pražankám sebral. Následně je ještě ve finále jednou prohnal. Až když finance vyschly skoro úplně, odpadl i jeho tým.

Pro klub to znamená zlom. Určitou šancí pro další důstojnou existenci je zachování účasti v evropské soutěži, protože tak si může zajistit i naději na příchody buď solidních nebo nadějných hráček. Pro ně bude Bobrovský dál zárukou kvalitního tréninku a mezinárodní zápasy možností růstu. Bez toho se dá zavřít krám.

Možná to bude znamenat jen udržení ve stávajícím průměru české ligy, jejíž kvalita není špičková. Už to je pro milovníky tradic tísnivé zjištění. Jedna z opor družstva Barbora Kašpárková popsala náladu kolem klubu na konci sezony za malou tragédii, zároveň ale zdůraznila, že kdo je soudný, příčiny musí vidět.

S obojím se dá souhlasit. Prudký propad přišel pro IMOS díky neúnavné Bobrovského práci později, než by v takové ekonomické tísni pravděpodobně přišel jinde. Zároveň je v něm ale i hodně smutku. Sledovat takový konec někdejší legendy mrzí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud