Jiří Punčochář
3. března 2016 • 14:36

Tonův konec je tvrdý. Nálepka play off ho dohnala i v Kometě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože Petr Ton neměl letos dobrou sezonu, v tomhle ohledu není potřeba něco si namlouvat, je jeho náhlý konec v Kometě velkým šokem. Jak by to ostatně bylo před posledním kolem u každého hráče, jehož celková reputace by se jen přiblížila té, jakou se může pochlubit 42letý pravák s bezmála čtyřmi stovkami extraligových gólů na kontě.



Ještě v minulé sezoně byl Petr Ton nejlepším střelcem Komety v základní části. Brno si ho zamilovalo, vloni v létě proto vedení klubu (logicky) dlouho čekalo na jeho kývnutí na novou smlouvu a víru ve svého veterána neztratilo ani po vážném zranění v přípravě.

Teď je důvěře konec, vyjádřený i koncem smlouvy. Tvrdý je vždycky, o tom žádná. Slůvko „končíš“ se neříká ani nepřijímá lehce. V tomto případě i kvůli načasování; věřím tomu, že v lednu by se Tonovi za brněnským angažmá dveře zavíraly lépe. Mohl by si otevřít jiné, třeba na Kladně, kde si ho v sestavě přáli. To na začátku března už nejde. Na hokej se bude až do konce sezony jen dívat. To je vůči tak zkušenému hráči kruté.

Při pátrání po důvodech Tonova brněnského adié je potřeba vzít si na pomoc širší měřítko než jen poslední zápas v Pardubicích, kde při vlastní přesilovce nahrál soupeři na gól a třetí třetinu proseděl na střídačce. To byl jen jeden díl do skládačky, která vyústila v rozchod s Kometou.

Jaro bývá pro Tona pravidelně těžší

Především je tu rozbitá sezona. Pravidelně začal Ton hrát až v lednu, a dostat se po dlouhatánské pauze do takové formy, aby před play off vedl mužstvo, což s jeho jménem a pozicí v mužstvu je nezbytné, už bylo pro borce po čtyřicítce nad jeho síly.

Není to však jen otázka aktuální formy. Tu tak zkušený hráč může vždycky vyladit, chytit se. Šest gólů od ledna ostatně dal, s jedenácti body neplandal na konci bodování. Pro Tona to ale na jaře bývá těžší než pro ostatní. Play off je pravidelně obdobím roku, v němž jsou jeho výkony podrobovány zkoumání ze všech stran. Za minulých sedm let v něm Petr Ton odehrál 58 zápasů a zaznamenal 18 branek. Znovu: málo to není. Přesto se ho drží nálepka útočníka, který v bojích o titul slábne.

Právě nevýrazné play off (a v něm odmítnutý nájezd v sérii proti Kometě) byl pro Spartu dostatečným důvodem pro rozlučku s Tonem v roce 2014. Po necelých dvou letech se situace víceméně opakuje v Brně. A to ještě vyřazovací část ani nezačala…

Kometa se zkrátka rozhodla, že do play off může jít bez Tona. Draze zaplacený veteránův kiks v Pardubicích pak akci dal už jen průchod.

SESTŘIH: 51. kolo extraligy, HC Dynamo Pardubice - HC Kometa Brno 3:4 po prodloužení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud