Jiří Punčochář
11. března 2016 • 23:15

Postup Chomutova, zkáza Brna. Potopit Kometu pomáhala i pomocná ruka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud někoho dostat do předkola, tak Chomutov. Nemá gólmana. I takový názor šlo vystopovat v dění kolem hokejové Komety v době, kdy se rozhodovalo o rozdělení dvojic pro play off. Na první část přání došlo, na druhou už ne. Vedle Romana Červenky byl brankář Robert Kristan velkou silou Pirátů na cestě za postupem do čtvrtfinále.



Svoje opodstatnění ve své době vize průchodnosti chomutovského brankoviště měla, ne že ne. Piráti v něm neměli stabilní jistotu, během sezony protočili pět brankářů, ještě předkolo nezačal Kristan právě zázračně. Nervozitu ale dokázal setřást a v posledních dvou partiích už byl skvělý.

Přestože nepředváděl tak akrobatické zákroky jako jeho protějšek Marek Čiliak v kleci Komety, počínal si spolehlivě, třetí postupový bod by bez jeho zdatně odvedeného partu Chomutov v pátek těžko doloval.

Paradoxně mu k tomu dopomohla i podaná ruka z Brna. Právě odtud vyrazil na sever Čech na pomoc brankářský trenér Radomír Daněk, bývalý strážce svatyně Zetoru a mimo jiné muž, o němž se jako o gólmanském expertovi uvažovali i pro letošní sezonu v Kometě. K podání rukou ale nedošlo, Daňkova cesta vedla jinam a skončila před vrcholem sezony u Pirátů.

SESTŘIH: Předkolo play off (4. zápas): Kometa Brno - Chomutov 3:4
Video se připravuje ...

To je jeden z dílků mozaiky, která se skládala ve výsledek právě skončené série. Dalším z aspektů byla samotná hra Komety. Pátý zápas neměla daleko, vynutit si ho mohla (měla) v přesilovce pět na tři, atakovala ho i trestným střílením. Nepodařilo se jí to, byť by to, aspoň z mého pohledu, bylo zasloužené finále této bitvy.

Vyřazení hned v předkole, což je nejdřívější konec v extraligovém play off od roku 2009, naopak v mých očích zasloužené je. Sezona se Kometě nepovedla, a o tom, že skončí takhle, se rozhodovalo daleko dřív než v momentě, kdy ruka chomutovského gólmana (zaskočil náhradník Strmeň) máchla a vyrazila Raškovu penaltu. Otřesů bylo v Brně tolik, že únik ze hry o záchranu do předkola byl doslova spásou. Kometa si zasloužila jet ještě jednou do Chomutova. Ale být ve čtvrtfinále? Ruku na srdce: bylo by to něco navíc.

Ten největší podíl na tom má při všech důležitých detailech osobnost Romana Červenky. Vítěz bodování základní části ukázal i na začátku vyřazovací části svoji třídu. Byl u všeho, dával góly, nahrával, řídil hru. Kometa má na play off možná lepší tým, v ideálním rozpoložení na konci dobré sezony by série z její strany nejspíš vypadala jinak. Ale tak to nebylo. Letošní příběh byl jiný.

Vzhledem k tomu, že borce, jakým je momentálně Červenka, nemá v extralize nikdo, nemohla ho mít ani Kometa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud