Jiří Punčochář
18. března 2017 • 19:40

Kometa odsoudila Spartu do vedlejší role. Poklona pro ni, může jít až na titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové Brno už od svého návratu do extraligy zažilo leccos, ale tohle ještě ne. Vymetení Sparty z play off ve čtyřech zápasech bude patřit do zlatého fondu Komety stejně jako dvě její finálové účasti. Zřejmě jenom titul by v očích vášnivých fanoušků, jimž Sparta vadí stejně jako vysoké daně a nízké platy, přebil vyřazení Pražanů. A tak se pod Špilberkem slaví. Plným právem.



Před startem play off jsem anketu deníku Sport vyplnil takto: MVP vyřazovací části Petr Vrána, mistr Sparta Praha. S dovětkem: „Pokud přejde Kometu, což není samozřejmost.“ Vycházel jsem z toho, že vítěz této série, považované za nejlepší z celého čtvrtfinále, by měl mít na to, aby sahal po Masarykově poháru.

Ode dneška je jasné, že tip nevyjde. Klíčovou proměnnou, překročení brněnské překážky, se favoritovi splnit nepodařilo. Nebyl k tomu ani moc blízko, to je potřeba podtrhnout.

Kometa je pro Spartu nejhorším soupeřem v play off, to je oficiální. Vyřadila ji potřetí za pět roků, letos jednoznačně. Pouze jednoznačnou bilanci, případně z ní vyplývající psychický blok ve sparťanském táboře, ale za letošním krachem ambiciózního S není potřeba hledat. Historická bilance Kometu do semifinále nedostala.

Byla lepší a na play off měla nejen lépe složené mužstvo, v němž i největší hvězdy dokázaly odložit svá ega a hrabat pro mančaft. Lépe ho taky do čtvrtfinále připravila. Přestože ve druhé polovině základní části dávala všechny důvody k tomu, aby se jí nevěřilo, do čtvrtfinále přišla skvěle funkční.

Kometa Brno - Sparta: Euforie! Podívejte se, jak Kometa slavila postup přes Spartu
Video se připravuje ...

Do velké pohody se dostal brankář Marek Čiliak, strůjce postupu, jako pavučina začala fungovat defenzíva. Obětavá, jednolitá, účinná. Jako bonus dostali Brňané produktivitu, rozprostřenou mezi všechny čtyři pětky; nejméně jeden kanadský bod si ve čtyřech partiích připsalo dvanáct hráčů.

V pravý čas začala Kometa naplňovat očekávání, která ji od loňského léta provázela. Jinam než mezi elitní čtyřku pomýšlet nemohla, spíš ale míří ještě výš. Za to, jak se s vlastními výkony potýkala od loňského listopadu, to mnohokrát schytala, pochybovalo se o jejích šancích na vytoužený titul.

Na základě výsledků směřovalo do šatny hvězdného mužstva plno kritiky. Proto je právě teď ideální čas říct teď jednoznačně: velká poklona, pánové. Tohle představení se Spartou ve vedlejší roli se vám povedlo na jedničku.

Nakonec s formou, v jaké Kometa je, se nemusí bát myslet ani na ten titul. Svoje trumfy v rukou má zpět.

Kometa Brno - Sparta: Čepice na led! Vojtěch Němec vstřelil hattrick, 4:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud