Jiří Punčochář
10. dubna 2017 • 12:37

I olympijský vítěz se může mýlit. Štybar jel bravurně, přesně jak závod vyžadoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nálepka „vychcánka“ ulpěla po nedělním závodě Paříž-Roubaix na českém cyklistovi Zdeňku Štybarovi. Přesněji řečeno, dal mu ji vítěz závodu Greg van Avermaet, kterému se zdálo, že český protivník málo střídal na špici, že na úkor ostatních šetřil svoje síly. Mluvil v emocích, krátce po svém životním vítězství, které sebral před nosem právě Štybarovi. Nějaké to slůvko mu ujelo. Co se dá dělat, i olympijský šampion se může mýlit, podlehnout tíze okamžiku. Štybar jel naopak bravurně, jako velký závodník, bojovník.



Možná by to dnes Greg van Avermaet řekl jinak. Během závodu měl dost starostí sám se svým výkonem, taky to na brutální trati neměl jednoduché, dotahoval se ze zadních pozic. Štybara neměl celou dobu na očích. Nemohl vidět, jak český univerzál naplno fáral tam, kde se něco dělo, jak dřel na svého lídra Toma Boonena. Chytal mu nástupy, zůstal jedním z jeho hlavních vojáků.

Za jedním z ataků se vydal i oklikou mimo cestu přes travnatý ostrůvek, bez rozmýšlení, po hlavě. V rámci svého týmu dřel jako mezek. Pomáhal udržovat Boonena v pozici, kdy mohl popáté vyhrát největší jednorázový závod ze všech, v den, kdy končil svoji kariéru. O nic jiného mu nešlo.

To byl i důvod, proč Štybar zprvu „nejel“ ve finální tříčlenné skupince, v níž se rozhodovalo o vítězi. Až do značky 4 km do cíle doufal, že Boonen, který šlapal cca půl minuty za ním, najde zbytek sil a dotáhne se na špici. Zrychlovat tempo, pomáhat své skupině držet náskok, zabránit dalším jezdcům dotáhnout se? Právě tohle by byl ze Štybarovy strany průšvih. Tohle si jako poslední pěšák svého týmu, který vsadil všechno na Boonena, nemohl dovolit. A tak se „vezl“ v závětří. Dělal to jediné, co mohl.

Že právě tato strategie postavila Štybara do luxusní pozice, v níž skutečně síly šetřit mohl, a stal se tím pádem i favoritem dojezdu na cílovém velodromu v Roubaix? Mimoděk ano, prvotní záměr to nebyl. Šance bojovat o senzační vítězství byla pro českého jezdce především odměnou za to, jak se během závodu vymáčknul pro hvězdu svého týmu. Mimochodem v posledních čtyřech kilometrech už závodil „normálně“ s ostatními.

V letošním Pekle severu jel Štybar tak, že za to zasluhuje poplácat po zádech. Krátce bude trvat, než se přenese přes to, že závod v koncovce nevyhrál, ta šance byla neskutečně blízko. Bohužel pro Štybara je Van Avermaet od loňské olympiády téměř neporazitelný, což ukázal i na velodromu v Roubaix. Celkově však zůstane dojem ten, že svoji zadanou práci odvedl na sto procent. A to Štybarovi do budoucna zůstane. Ne nešikovně vyřčená kritika nebo zklamání z druhého místa.

Zdeněk Štybar vedl ještě 50 metrů před cílem klasiky Paříž-Roubaix, pak ho ale přespurtoval Greg van Avermaet
Zdeněk Štybar vedl ještě 50 metrů před cílem klasiky Paříž-Roubaix, pak ho ale přespurtoval Greg van Avermaet

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud