Jiří Punčochář
13. července 2017 • 19:20

Svlečený Froome: ztráta dresu pro něho problém není, Aru už trochu ano

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Tour de France se stalo to nejlepší, co mohlo. Uprostřed závodu, hned v první etapě v Pyrenejích, se mění držitel žlutého dresu. Navíc se to děje v neprospěch Chrise Frooma, kterému v pelotonu zůstal nejsilnější tým, a on s ním teď musí ukázat, jak umí útočit. Fanoušci mohou být spokojení, neuvidí takticky svázané šachy na silnici. Britský obhájce titulu, jak jinak, takovou radost už mít nemůže.



O letošní Tour de France se mluví jako o nevyzpytatelném, nezvykle postaveném závodě, kde místo tradičních etap převažují nové, zvláštní nebo neznámé zkoušky. Obava, že kvůli menšímu počtu horských dojezdů bude tři týdny převládat rozpačité čekání na akci, tady byly, ale dneškem vzaly za své.

Štěstí šlo organizátorům závodu naproti, že se jim v Pyrenejích, den před další atraktivní horskou etapou, převlékal žlutý dres, a další štěstí mají v tom, že ho suverén posledních let Chris Froome nezískává, ale ztrácí.

O zábavu bude díky tomu postaráno.

V prvním případě by totiž byla Tour pravděpodobně až do konce zamknutá ve špičkově vyladěné pasti týmu Sky, který je v takové formě, že by první místo dost možná už nepustil.

Druhý případ slibuje daleko zajímavější zápletku. Fabio Aru, který se vyšvihnul na první místo, už Frooma v horském dojezdu předčil podruhé, zjevně je špičkově připraven. Obhájce prvenství "svlékl" nejen ze žlutého dresu, ale i obrazně - výkonností. A teď je na Sky přijít na to, jak ho porazit.

Může ho zkusit jednoduše uštvat, tak jako to ostatně samotný Aru na Vueltě 2015 udělal Tomu Dumoulinovi. Měl silnější sestavu, kdežto Dumoulin byl sám, musel vzdorovat drtivému tempu a nakonec mu i podlehl.

To je jedna možnost. Druhá, hráčská, je na Froomovi. Aru ho namíchnul v prvním týdnu na Tour, když ho atakoval v době, kdy měl Brit defekt, a takové věci se nezapomínají.

Stylové by od Frooma bylo porazit Itala hned v páteční „adrenalinové“ etapě o délce pouhých 100 kilometrů, jako stvořené pro aktivitu. Tak by Froome svému soupeři mohl ukázat: vidíš, mladej, ještě na to nemáš. Tady budu vládnout já.

Aru je teď v pozici Dumoulina z dva roky staré Vuelty. Ani on se v rámci Astany nemá moc o koho opřít, protože ve vynikající formě jezdící Jakob Fuglsang se zranil a jede s bolestmi. Proti Sky bude Aru prakticky sám.

Doteď se držel skvěle, lepil se na Frooma jako lepidlo. Následoval ho dokonce do trávy v jedné ze zatáček, kam Brit neopatrně vyjel. Držel se svého slavného protivníka jako kdysi plzeňský hokejový obranář Jaroslav Kreuzmann kladenské hvězdy Jaromíra Jágra, a přineslo mu to úspěch.

Kreuzmann kdysi v extralize Jágra uhlídal a Kladno v Plzni prohrálo 3:5. Bylo to velké překvapení. Jestli ho napodobí Aru a porazí Frooma, bude to překvapení taky. Ale vyloučené to není.

Navíc se připravený ještě třetí v průběžném pořadí Romain Bardet, vynikající sjezdař, schopný získat čas v četných dojezdech za vrcholem. Rozhodně je i Bardet v mixu o prvenství.

Připravte se, Tour de France se právě roztáčí naplno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud