Jiří Punčochář
15. července 2017 • 20:50

Bublina splaskla, Froome má ve Sky přednost. Landa ho sám neohrozí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V překotných dnech na konci týdne se na Tour de France mohlo zdát, že tým Sky řeší vnitřní dilema, jestli se dál opírat o obhájce titulu Chrise Frooma, nebo dát prostor ve formě jedoucímu domestikovi Mikelu Landovi. Víkend dává odpověď. Froome je jasným číslem jedna, a Landa, který si v pátek velmi šikovně vylepšil pozici v celkovém pořadí, mu bude k ruce jako pomoc i strašák pro zbytek favoritů. Pro Sky je to ideální situace.



Bez ohledu na to, že je Chris Froome po dvou dnech opět ve žlutém dresu, který mu Fabio Aru doslova daroval vyžehlený na ramínku, je i pro tým Sky důležité, že si urovnal svoje priority do jasně vymezených kolejí.

Mikel Landa, který měl v závěru týdne lepší formu než Froome, si musí v kariéře už podruhé nechat zajít chuť na pořádný osobní výsledek na Grand Tour. Stalo se mu to v Astaně na Giru v roce 2015, kde vzdor Landově výkonům dostal přednost tehdejší parťák Fabio Aru, a děje se mu to znovu. Na Tour de France musí odolný Bask poslušně ustoupit tam, kde má svoje místo – těsně za Frooma.

„Formu mám. Status lídra ne,“ potvrdil svými slovy to, co sobotní etapa do Rodezu odkryla. Froome byl vepředu, celý tým kolem něho, na závěrečném stoupání šlapal Brit mezi prvními a Landa čtvrt minuty za ním.

Fabio Aru jako lídr závodu etapu těžce nezvládl, jeho domestik Michael Valgren dokonce tvrdil, že se Aru neudržel jeho zadního kola a nebylo možné ho vytáhnout dopředu. To je pro Itala hodně hořká pilulka před koncem druhého týdne.

Rozhodnuto ještě zdaleka není. Tak jak se ze dne na den zvetil Froome, tak může povstat i Aru, a pokud dokáže ujet tak jako v prvním horském dojezdu v prvním týdnu, svých 18 vteřin si může zase vzít zpět. Navíc jsou tu ještě v závěsu Romain Bardet s Rigobertem Uranem, ani jejich odstup za Froomem není velký, vejdou se do půl minuty.

Při letošním modelu Tour, který nepřipomíná dlouhodobou soutěž, ale spíš play off, kde se při nemnoha dojezdech na vrchol může stát každý den prakticky cokoliv, jsou další změny v pořadí možné.

Pro třetí týden ale může být klíčové hlavně to, v jaké pohodě do něho vstoupí tým Sky. A ten, bohužel pro soupeře, zase šlape na jedničku.

Po celém světě má tahle pozoruhodně vedená britská sestava nejen řadu fanoušků, ale i dost odpůrců, jimž její strojový způsob závodění není po chuti. Prostě se jim zcela subjektivně nelíbí, považují ho za neatraktivní.

Kdybych si měl dnes vsadit, jak bude zbytek Tour de France vypadat, řekl bych, že právě takhle strojově. A že na svůj perfekcionismus to parta kolem Frooma zase uhraje.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud