Jonáš Bartoš
3. září 2014 • 22:06

Čech chtěl být příliš dokonalý. Riskoval a týmu nakonec uškodil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ten zápas se moc těšil. Poté, co tři víkendy strávil na lavičce Chelsea, Petr Čech toužil po nasazení do akce. Duel s USA na Letné ale zkušený gólman končil se smíšenými pocity. Na úvodní brance hostů totiž nese výrazný podíl. Situaci při rozehrávce na Daridu podcenil, o tom není třeba diskutovat. Takové zaváhání si Mr. Perfect, jak se mu na Ostrovech přezdívá, nesmí dovolit. Jinak těžko může žádat o pozici jedničky ve světovém velkoklubu.



Od prvních minut do spoluhráčů vháněl vítěznou energii. Dovolil si drzou zasekávačku a krátkou přihrávku, jindy zas neváhal vykročit až na půlkruh, aby hlasitě usměrnil své spoluhráče. Petr Čech vládl brankovému prostoru, jak se na světového gólmana v nejlepší formě sluší a patří.

Několikrát si vysloužil aplaus početného letenského publika, například když při dalekém výběhu po vzoru Manuela Neuera vyhlavičkoval míč před rozeběhlými útočníky do bezpečí. Předvedl několik výtečných momentů, které ho pasují do role opravdových TOP gólmanů.

Jenže muž, který se po deseti letech v Chelsea nedobrovolně usadil na lavičku náhradníků, při klíčovém momentu zápasu zaváhal.

Běžela 39. minuta. Čech místo dlouhého nákopu volil rozehrávku na sbíhajícího Daridu. Snažil se situaci řešit konstruktivně, o tom žádná. Jenže měl si všimnout, že kolem explzeňského střízlíka krouží tři američtí protihráči, kteří ho okamžitě dostali pod tlak.

Darida přišel o balon, první střelu po rychlém kontru sice Čech vyrazil, pak už neměl nárok. Ten gól šel na jeho vrub, to koneckonců naznačil už v poločasovém rozhovoru Petr Jiráček.

Čech, možná hnaný touhou předvést co nejlepší, více než dokonalý výkon, v tu chvíli přestřelil. Měl se podívat, lépe vyhodnotit situaci a míč třeba napálit do autu. V zápase, kde půjde o kvalifikační body, by podobné zaváhání mohlo mít fatální důsledky.

Legenda Chelsea bezesporu zůstává největší postavou českého nároďáku, nezpochybnitelným lídrem a jasnou jedničkou. Ale i on by si měl uvědomit, že zbytečnými, riskantními tahy mužstvu spíš ubližuje. A jen těžko si podobnými rozhodnutími udělá kladné body u José Mourinha.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud