Jonáš Bartoš
25. srpna 2015 • 13:59

Vrba sází na rozehranost, proto Kadlecové a spol. nemají šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká nominace trenéra Pavla Vrby na Kazachstán a Lotyšsko obsahuje plno neotřelých jmen. Kouč i v klíčové fázi kvalifikace, kdy se s týmem pouští do závěrečných bojů o evropský šampionát, pokračuje v daném trendu. Kdo pravidelně nenastupuje v klubu, nemá v reprezentaci co dělat. Vrba se nebojí povolat i málo prověřené hráče s aktuální formou, zatímco Vydra či oba Kadlecové mají tentokrát smůlu.



Pavel Vrba musel poměrně zásadně říznout do svého kádru. Ve chvíli, kdy několik členů užší kostry týmu trápí zranění, neotálel. Dostalo se na hráče, kteří by si například v jarním termínu na Islandu mohli o reprezentační pozvánce nechat leda zdát.

U explzeňského kouče mají otevřené dveře pouze ti, co si vybudují stabilní pozici v klubu, ideálně v tom, kterému se daří. Proto se dostalo třeba na liberecké trio Koubek, Pavelka, Šural či boleslavského Skaláka.

Vrbův fotbalista musí hrát a disponovat formou na to, aby zvládal náročné zápasy. Aktuální výkon na hřišti je nejdůležitější. Tuhle filozofii vůdce české střídačky razí od chvíle svého nástupu. Výjimku udělil snad jen dvojici nejzkušenějších harcovníků, Petru Čechovi a Tomáši Rosickém.

Proto se tentokrát dostalo na Skaláka a Pavelku (úplní nováčci), Kalase (1 start), Šurala (1 start), Kopice (1 start) či Milana Škodu (1 start). V nominaci se objevuje také pět hráčů, kteří nastupovali na domácím evropském šampionátu jednadvacítek (Koubek, Kalas, Kadeřábek, Skalák, Krejčí, mezi náhradníky jsou ještě Petrák s Frýdkem).

Vrba se znovu rozhodl vložit důvěru do těch, co v klubech pravidelně hrají, nebál se vynechat protřelá, ale v současné chvíli herně nevytížená jména. Právě proto v nominaci není zkušený obránce Michal Kadlec, útočníci Václav Kadlec s Matějem Vydrou ani jiní krajánci, kteří ve svých týmech v lepším případě zahřívají lavičku.

Pro fotbalisty v Česku to jistě je velmi pozitivní zpráva. Jasně vidí, že pokud si o pozvánku řeknou svými výkony na hřišti, od trenéra Vrby šanci dostanou. Zároveň se hráč s dobrou formou může do týmu zase kdykoliv vrátit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud