Jonáš Bartoš
22. března 2016 • 11:55

Čechův konec v nároďáku? Ještě není čas, tým zvedá jako Arsenal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech vážně uvažuje o tom, že v létě po EURO ve Francii skončí v reprezentaci. Zpráva z pondělní noci způsobila velký poprask. Leckomu vyrazila dech. Jenže když brzy 34letého gólmana posloucháte, jeho myšlenky dávají smysl. Z mnoha důvodů ale pořád ještě nedozrál ten pravý čas, aby nejlepší český fotbalista řekl reprezentačnímu dresu sbohem.



Co se týká brankářského postu, české barvy mají nachystanou velmi schopnou náhradu. Připravený je Tomáš Vaclík, gólman dorůstající do nejlepších fotbalových let, navíc s velmi silnou pozicí v Basileji.

Přes jeho veškeré kvality ale Vaclík pořád nemá to, co nejznámější český fotbalista. Když si totiž do branky stoupne muž se jmenovkou ČECH, všichni se mají na pozoru. Svou schopností číst hru, mraky zkušeností a nespornými kvalitami dává spoluhráčům klid.

Perfektně organizuje obranu, diriguje si celý tým, u všech má obrovský respekt. Soupeřům se jde na trávník kopat mnohem hůř, když ví, že proti nim v brance stojí šampion z Premier League, vítěz Ligy mistrů a Evropské ligy. Zkrátka jeden z nejlepších gólmanů světa poslední dekády.

Leckdo pochyboval o tom, zda po roce strávené na lavičce v Chelsea potvrdí v Arsenalu pozici gólmana světových kvalit. Už po necelé sezoně ale ukázal, že týmu dává mnohem víc, než „obyčejný“ špičkový gólman. Jeho náhradník David Ospina chytá výborně, podobně jako Vaclík v reprezentaci ve většině zápasů určitě nezklame. Jenže pořád to není Petr Čech. Od prvních dní v Arsenalu si ho celý klub nemůže vynachválit, vše podtrhuje i skvělými výkony na trávníku.

PRO A PROTI ČECHOVĚ KONCI V REPREZENTACI ČTĚTE ZDE>>>

Pokud se Čech rozhodne s reprezentací skončit, má na to plné právo. Čtrnáct let v plném zápřahu, rekordních 118 startů, které na EURO ještě navýší. Tělo dostává zabrat, ač sám gólman přiznává, že se fyzicky cítí výborně.

Nejlepší gólman české historie se ale možná ještě nechá zviklat. Žene ho touha neustále se zlepšovat. Vymýšlí nové fígle v tréninku, málokdo se chová tak profesionálně, jako on. Dosud navíc v nároďáku nevynechal téměř jediný "pouťák". Pokud byl zdravotně v pořádku, vždycky na srazy jezdil, jedno pod jakým trenérem.

Čech si logicky chce prodloužit klubovou kariéru a hledá cesty, kde zvolnit. Úplně skončit v národním týmu by ale byla škoda. Aspoň kvalifikační cyklus o světový šampionát v Rusku 2018 by mu v národních barvách slušel. A v ideálním případě si loučení naplánovat na velkém turnaji za dva roky.

Čech překvapil na Fotbalistovi roku. Zváží konec v reprezentaci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud