Jonáš Bartoš
18. června 2016 • 17:15

Fanoušci zabíjí Chorvatsko. V přímém přenosu volají po hlavách mafiánů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co to chorvatští fanoušci proti Česku provedli? Takřka poprava vlastního týmu v přímém přenosu nabídla jen vyústění toho, co se v tamním fotbale děje. Mafiánské praktiky ale nezmizí skrze nepokoje fanoušků. Jeden z klíčů k řešení nabízí hráči.



Dokud se jako jeden muž nepostaví proti lidem, kteří stojí ve svazu a reprezentaci škodí možná ještě víc, než řádící fanoušci, mužstvo se nikam neposune. A těžko může myslet na velký úspěch v Evropě, byť herně na nejvyšší příčky bezesporu má.  

Hrozivý závěr takřka jistě vyhraného duelu vyděsil celý fotbalový svět. Rachejtle, světlice, dělbuchy na hřišti v momentě, kdy to jejich tým vůbec nepotřeboval. V přímém přenosu na zápase mistrovství Evropy. Proč, proboha?

Část chorvatských fanoušků se totiž nemůže smířit s tím, že v čele jejich fotbalu se drží aktuální místopředseda tamní asociace Zdravko Mamič. Muž, kterému hrozí vězení za korupční jednání a nekalé, mafiánské praktiky.

Hráči okamžitě po utkání fanoušky, kteří přerušili duel s Českem a značně přispěli k vyrovnání, tvrdě odsoudili. Takové jednání na vrcholnou soutěž nepatří a dělá zemi ostudu. Navíc škodí i výsledkům a vytoužené cestě za co nejlepším výsledkem na šampionátu. V tom mají určitě pravdu.

Jinou věcí je, jak se mohli lidé s dělbuchy, světlicemi a podobnými věcmi na stadion vůbec dostat. Čím dál víc přibývá svědectví z řad fanoušků, že kontroly ve Francii jsou poměrně benevolentní. V Paříži si bezpečnostní složky dávají záležet, na jiných místech ale lze nebezpečné předměty pronést. V situaci, kdy se neustále zdůrazňuje riziko hrozby teroristických útoků, to pro zemi není úplně pěkná vizitka…

Pomoci mohou samotní fotbalisté

Nicméně zpátky k Chorvatsku. Od příznivců šlo o radikální, ale zřejmě i zoufalý počin, jak upozornit na špínu ve vlastním fotbale. Svému týmu na hřišti nepomohli, na druhou stranu ale teď celý svět ví, proti čemu protestují.

Sami změnu, kterou si ve vedení fotbalu přejí, ale nevyvolají. Na řadě jsou hráči. Ti by totiž tlakem na své vedení mohli výrazně víc přispět k tomu, aby se pohnuly ledy. Krajní mezí je až bojkot reprezentace, což by obzvlášť hrdý národ krutě zasáhlo.

Podle zpráv z chorvatského tábora jsou členové týmu rozpolcení. Část z nich by si přála změnu a uvědomuje si, že kryjí padouchy a zloděje. Druhá zase strká hlavu do písku, stará se jen o fotbal a Mamiče v tichosti drží u koryta. Včetně oficiálního šéfa chorvatské asociace, legendárního Davora Šukera.

Chorvaté do Francie přivezli extra silný tým. Podle jmen takový, co může klidně pomýšlet na celkové zlato. Většinu zápasu to bylo vidět i proti Česku, kdy dominovali a šli si pro jasné vítězství.

Události ze závěru duelu ale s chorvatskými ambicemi zle zatřásly. Psychika klesla pod bod mrazu a všechny okolo týmu čeká velká fuška, aby hráčům zvedli hlavy. Tak, aby ze sebe vyždímali svůj maximální potenciál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud