Jonáš Bartoš
22. června 2016 • 10:43

Aura vlastních kopanců. Vlastní minely nemohli Češi ustávat věčně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem 25 zápasů dosud vládl české střídačce Pavel Vrba. Jen Maltu ale jeho soubor dokázal vynulovat. Hrubé a zbytečné zaváhání Romana Hubníka stálo i na začátku zápasu pravdy s Tureckem, který rozhodl o českém vyřazení z EURO. Parta, kterou český lodivod budoval dva roky, dojela ve Francii na vlastní kopance. Proti Turkům už totiž povstat nedokázala.



„Budou rozhodovat detaily,“ uvědomoval si kouč Vrba už den před duelem s Turky. V bitvě o všechno se ale znovu zopakovala největší bolest jeho kolektivu.

Už v desáté minutě nesmyslně vystoupil ze své stoperské pozice Roman Hubník , přišel o balon a z následného brejku Turci udeřili. Přitom právě v tomhle zápasu byl začátek důležitý jak snad nikdy ve Vrbově éře předtím,

Jestli Češi měli na Turky možnou zbraň, pak je psychicky nahlodat. Tým, který byl po dvou porážkách nalomený, na to určitě byl zralý. Jenže inkasovaná branka všechny plány zbortila, horkokrevným soupeřům naopak narostla křídla.

Češi se pak vrhli do ofenzivy a jako už mockrát před tím se pokoušeli zachraňovat zápas. Zázračné obraty – viz ten s Chorvatskem a mnoho dalších v kvalifikaci – ale nelze provozovat donekonečna. Turci místo toho bodli podruhé a v závěru utkání si vychutnávali burácení rozdivočelých fanoušků, na stadionu v Lens v brutální přesile.

Vrbův kolektiv jako už mockrát srazila zbytečná individuální chyba. Dokola omílané hrubice možná vznikaly i proto, že aktuální kádr zkrátka naráží na své limity, případně na nedostatek sebevědomí. S tím souhlasil i zraněný kapitán Tomáš Rosický po zachráněné remíze 2:2 s Chorvaty.

Smutným večerem v Lens dost možná končí reprezentační éra pro několik aktuálních českých pilířů, konec oznámili Jaroslav Plašil a David Lafata. Teď bude muset český fotbal doufat, že mladší ročníky dokáží posunout své limity výš, než je základní skupina mistrovství Evropy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud