Jonáš Bartoš
8. března 2017 • 23:29

Repete Istanbulu. Hvězdy Barcelony ukázaly, jak se dře až do slz štěstí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobný fotbalový masakr proběhl naposledy před dvanácti lety. V Istanbulu vybojoval Liverpool slavné finále Ligy mistrů nad AC Milán, když otočil zápas z 0:3. Barcelonský zázrak v letošním osmifinále byl možná ještě silnější. Katalánský kolektiv zvrátil v odvetě stav 0:4 a nezastavila ho ani inkasovaná branka. PSG zdemoloval 6:1, rozhodl gólem v posledních nastavených vteřinách a dokázal neskutečné.



Jde o příběh nadupaných hvězd, které potlačily svá ega a od první vteřiny zápasu dřely pro tým. Když se hráči jako Messi, Neymar nebo Suárez obětují a makají až za hranici vlastních sil, evidentně žádná překážka není v devadesátiminutové řeži překážkou.

Tisícům fanoušků na Camp Nou tekly slzy štěstí. Mnozí možná nevěřili, co právě pod sebou na trávníku spatřili. Neymar vykouzlil nádherný oblouček za obranu, Sergio Roberto uklidil míč do sítě a Barcelona jde do čtvrtfinále. Cože??? Přitom ještě v 88. minutě potřebovala dostat do brány tři míče. Hráči PSG chystali postupové veselice, drželi potřebný výsledek a odpočítávali poslední minuty. Jenže se šeredně mýlili a domů letí poražení a s hlubokými šrámy v duši.

Lze diskutovat o tom, zda měli domácí kopat dvě penalty, jestli sudí někde měl pískat ještě nějaké ruce, mávat ofsajdy nebo dokonce vylučovat. To ale zápas nerozhodlo. Klíč přinesl přístup, s jakým do utkání Enriqueho borci šli a jak zápas pojali od první do poslední vteřiny.

Lionel Messi byl jedním ze střelců Barcelony při senzačním postupu přes PSG
Lionel Messi byl jedním ze střelců Barcelony při senzačním postupu přes PSG

Katalánský kolektiv vlétl do utkání jako divoká smečka. Hra na absolutní riziko, drtivý presink a hlavně neutuchající víra ve vlastní síly. Messi a spol. předvedli něco, o čem se ještě dlouhé roky bude ve fotbalovém světě hovořit s otevřenou pusou.

Hráči PSG se hlavně v první půli jen posouvali v obraném bloku a odevzdávali balony rozjetému soupeři. Domácí úsilí nakonec nezlomil ani Cavaniho gól po přestávce, který měl znamenat jasnou postupovou tečku.

Barcelona tentokrát opravdu chtěla. Neymar se Suárezem předvedli nevídaný výkon. Hlavně brazilský kouzelník stál za závěrečnou tříbrankovou show, která rozplakala celý stadion. Nešlo jen o fotbalové umění, ale příkladné sebeobětování, maximální nasazení a stoprocentní odhodlání udělat všechno pro zázračný obrat.

Středeční večer se zapíše zlatým písmem do barcelonské kroniky. Postup do čtvrtfinále Ligy mistrů navíc může být zlomovým momentem celé sezony – jestli se Luis Enrique ocitl pod terčem kritiky a Messiho banda se zdála lehce odepsaná, teď tým najednou zůstává ve hře o všechny tři trofeje. Po středeční noci nakopnutý obrovskou psychickou vzpruhou.

Jestliže první zápas v Paříži hvězdní fotbalisté odchodili s nosem nahoru, doma se vrátili ke kořenům své krásné hry. K nesporným kvalitám přidali radost ze hry a nevídaným nasazením ukázali, že patří k nejlepším sportovním kolektivům současnosti.   

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud