Jonáš Bartoš
9. října 2017 • 05:00

Konečně česká útočná jednička? Z Krmenčíka roste bombarďák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpackaná kvalifikace je u konce. Čeští fotbalisté z hratelné skupiny neprošli do baráže - to je neúspěch. Nicméně nějaké pozitivum se v éře Karla Jarolíma přeci jen najde. Třeba Michael Krmenčík. Na San Marinu si plzeňský forvard smlsl dvěma brankami, v deseti reprezentačních startech zvládl nasázet už šest gólů. Urostlý bombarďák si vybojoval pozici útočné jedničky a snad on by mohl tím, kdo národní tým v budoucnu potáhne důležitými brankami.



Kdo sleduje hru Michaela Krmenčíka pravidelně, musí vidět ohromný progres. Z důrazného, ale často zbrklého a místy až neohrabaného hráče roste sebevědomý kanonýr, který si možná už po sezoně vybojuje zajímavé zahraniční angažmá.

Svými góly táhne Plzeň, odkud se před rokem katapultoval do reprezentace. Karel Jarolím ho hned v premiérovém startu postavil od začátku do utkání s Norskem. Výsledek? Krmenčíkovi stačilo jedenáct minut, aby balon uklidil do prázdné branky a otevřel skóre důležitého utkání.

Bilance 24letého hráče tím rozhodně neskončila. Po skončení kvalifikace se dostal na deset startů, v nich nastřílel šest branek. Polovinu z nich sice do sítě slaboučkého San Marina, to ale nezpochybňuje jeho gólový apetit.

Krmenčík si za necelý rok v národním dresu vydobyl výsadní postavení na hrotu útoku. V první chvíli nad jeho nominací možná leckdo kroutil hlavou, teď už ale asi nikdo nepochybuje. Těží z urostlé postavy, stoperům se jeho rvavost, důraz spojený s rychlostí a neustále se lepšící práci na míči strašně těžce brání.

Hráči evidentně prospělo, že Plzeň odmítla letní nabídky a útočníka se rozhodla podržet ve svém dresu. Krmenčík dostává od trenéra Vrby velký prostor, sedí mu herní styl, který se na západě Čech praktikuje. A v této sezoně sází gól za gólem, za klub zvládl ve dvanácti duelech devětkrát skórovat.

Národní tým přitom dlouhá léta hledal muže, který by zakončoval útočné akce. Od dob Milana Baroše se v českém útoku prostřídaly spousty hráčů, nikdo ale nevlastní takové statistiky, s jakými do národního týmu vtrhl urostlý bijec z Kraslic.

Pokud půjde v nastoleném tempu a udrží své výkony na takové úrovni, může být právě on hlavním zabijákem, který Česko prostřílí příští kvalifikací na mistrovství Evropy. Mohlo by mu to klapat i s Patrikem Schickem , jehož Jarolím kvůli zdravotním problémům zatím nemohl naplno využít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud