Josef Káninský
13. ledna 2015 • 13:54

Sparta má nové hráče. Skvěle, a teď ještě přivést ty posily

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva přírůstky do kádru sparťanských fotbalistů Fabrice Fafá Picault a Herolind Shala představují zhruba čtvrtinu práce, kterou na přestupovém trhu musí klubový management v zimě udělat. Dalších padesát procent představuje ještě alespoň jeden hráč, o kterém se rovnou dá napsat, že je to posila (lépe dva), a zbylých pětadvacet je zapotřebí věnovat marketingové práci, propagaci. To, jak Letná prezentovala Američana a Albánce veřejnosti, je pozůstatkem bezradnosti, jaká obestřela nejbohatší český klub na konci minulého roku. Jenže teď už je dávno po Vánocích.



Liga mistrů, Liga mistrů, Liga mistrů. To je sparťanská mantra. Aby bylo možné zazpívat ji silným mnohohlasem, k tomu je zapotřebí mít mnohem silnější kádr. Ne, teď už neplatí, že kvalitních hráčů je dost a že se sparťané konečně líp sehrají, tohle už mají za sebou. Neúspěšně. Teď musí přijít jiná úroveň, evropská, šampionská. Proč se o ní v případě Picaulta a Shaly zatím nedá hovořit, vyčteme ze slov lidí, kteří se na příchodech podíleli.

"Neprezentujeme ho s obrovskou pompou, nemluvíme o tom, že přichází superposila. Někdy se to povede, jindy ne," řekl sparťanský ředitel Jakub Otava o Picaultovi. Jeho věty ani nemusíme překládat, ale pro jistotu ještě jednou: přírůstek ano, posila ne.

"Na české poměry se jedná o velmi nadstandardní transfer,“ uvedl Viktor Kolář z agentury Sport Invest k Shalovi. Tak na takovou větu pozor! V uplynulých zhruba pěti letech zanechalo v české lize stopu několik desítek reprezentantů různých zemí světa. Co je zvláštního na tom, když se k nim přidá jeden další, jenž má na kontě dva mezistátní starty v přípravných zápasech (jako náhradník od 76. a 71. minuty)? Shalův krajan Bekim Balaj , Spartou odložený, jich má osm.

Stačí sehnat někoho z evropského standardu

Pro úroveň, na jakou se Sparta musí dostat, aby hrála Ligu mistrů, nepotřebuje žádný iluzorní český nadstandard, ale prachobyčejný evropský standard. Eindhoven a Celtic, s nimiž se na soustředění v Maspalomas Sparta utkává, mají v kádru áčka devět, respektive sedm čistokrevných útočníků. Plus spoustu ofenzivních hráčů středu pole. Plus další rozstrkané po hostováních. Takových zdrojů je po Evropě na sta. Tady musí Sparta hledat posily, nikoli přírůstky.

Je tu ještě jedna věta, ve Spartě si ji předávají z úst do úst, aby snad nezapadla: "Musíme vycházet z finančních možností klubu". Ano, pak lze rozumět příchodům Picaulta, jehož tržní cena je podle transfermarkt.de 75 tisíc eur, i Shaly, jenž byl zdarma. Pardon, ale pak se dá těžko stavět kádr na Champions League.

Připomeňme, že pátý útočník Eindhovenu či Celtiku by stáli zhruba milion eur. Pouze za plat, na hostování, tedy bez nutnosti hradit za ně přestupní částku, je v tuto chvíli připraveno odejít kamkoli několik desítek hráčů nizozemské, belgické, švýcarské i portugalské ligy. Hladových a otrkaných tak, že o tom polovina sparťanů od Jakuba Brabce k Lukáši Váchovi nemůže mluvit.

Jestli se Picault se Shalou, kteří sami sebe prezentují jako hodné hochy vděčné za Prahu, chytí a pozvednou Spartu k titulu a ještě dál, pro klub dobře. V tuto chvíli je to ale spíš přání. Proto musí přijít ještě hráč, jemuž budou takové mety naprosto přirozené, naopak bude chtít výš.

Způsob, jakým Sparta probíranou dvojici představila fanouškům, tedy suchou tiskovou zprávou a provizorně vytvořenou fotografií, jasně napovídá, že sám klub si je vědom, z jaké kategorie zatím jeho nové tváře jsou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud