Josef Káninský
24. března 2017 • 13:00

Češi vyhlásili v biatlonu guerillovou válku. Přijde smíření, nebo revoluce?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozdíl mezi tím, když chcete něčeho opravdu dosáhnout a máte promyšlenou strategii, a mezi příležitostným odporem. Obojí může být motivováno spravedlivým úmyslem, ale co se počítá, není smysl, nýbrž výsledek. Čeští biatlonisté by to z vrcholového sportu mohli znát. Spolu s ostatními závodníky vyhraněně naladěnými proti dopingu by proto měli postupovat spíš účelově, soustředěně a pragmaticky než nahodile a s pomocí gest. Je otázka, jestli na to mají.



Gabriela Koukalová a Michal Šlesingr odmítli potřást si rukou se šéfem mezinárodní unie IBU Andersem Bessebergem. Nelíbí se jim nedostatečný postup proti dopingu (zejména ruskému), dlouholetý a dříve uznávaný šéf u nich ztratil respekt. Nepodání ruky či odmítnutí nabízené pravice je velice silné gesto. Co teď dál?

Jestliže závodníci požadují změnu, musí vědět, jak rozsáhlou. Víme, že chtějí sankce vůči Rusku, zejména odebrání pořadatelského práva na závody Světového poháru až do odvolání, ale hovoří také o pokutě, odhalení pozitivně testovaných. Ondřej Moravec připomněl zajímavý trest formou odebrání účastnických míst ve Světovém poháru. To je dvojí zásah, míří na sportovní hodnoty i finance.

Pokud IBU vyhoví, bude to stačit? Upustí pak závodníci od gest a budou si hledět svého? Dají tím tedy najevo, že co se týče dopingu, je všechno v pořádku? Nebo půjdou dál a budou například požadovat Bessebergovo odstoupení a zavedení průhlednějšího systému kontrol i radikální zpřísnění trestů?

Pokud IBU Rusy nějak potrestá, startovní pole to uspokojí a Besseberg zůstane, bude nutné také urovnat dopad výše popsaného gesta nějakým jiným. Pokud si Koukalová se Šlesingrem a další "aktivisté" demonstrativně nepodají ruce s bossem, nebo něco podobného, zůstane mezi nimi prvotní akt nepřátelství nadále, což atmosféře ani donedávna křišťálově čistému obrazu biatlonu neprospěje.

Biatlonisté se loučili se sezonou. Je to pocta, že sem proudí davy, řekla Koukalová
Video se připravuje ...

Guerillová válka, do níž Češi svými gesty vstoupili, není nic pro slabé. Z té se jen tak nestáhnete. Může vést k vašemu vítězství, protože strhnete nové stoupence a vyvoláte revoluci, nebo také k vašemu zničení. V tomto případě sportovnímu, ekonomickému, nebo zničení pověsti a kreditu. Prohrajete a všichni vás tak budou vnímat.

Pochopitelně je tu šance, že vývoj událostí se převalí tak rychle, že zbude ono pověstné POUHÉ gesto. Jestliže tomu biatlonisté chtějí zabránit, musí ke své partyzánštině, jež vyhlíží tak sympaticky, přidat soustředěný diplomatický tlak. Třeba s pomocí sympatizujících funkcionářů, právníků či zástupců sponzorských firem (na což ovšem nelze moc sázet). Bez takových spojenců mohou přidávat stále silnější a silnější gesta, ale i bojové výpady, například bojkoty závodů.

Jestliže by biatlonisté dosáhli Bessebergova odstoupení, musí také vědět, co potom. Zkušený norský sportovní diplomat je symbolem, ale ve vedení IBU není sám. Co nastane po něm? Mají protestující závodníci připravené řešení? Nebo nechají revoluci živelně běžet, až příslovečně "sežere vlastní děti?

Není od věci si všimnout, že šéf českého biatlonu Jiří Hamza, nesmírně zkušený a obratný ve sportovním marketingu, vyjadřuje českým sportovcům podporu a loni po nevyhlášeném "času na rozmyšlenou" zaujal protiruské stanovisko, k věci se však staví pragmaticky.

Zatím doufá, že tlak národních federací (s českou v přední linii) povede k protiruským sankcím. Jen on ví, jestli by měl chuť být tím, kdo guerillovou válku přenese na diplomatické pole. V pátečním Sportu řekl jasně, že současné vedení IBU ztrácí kontakt s realitou, vyzdvihl ovšem také Bessebergův výrazný podíl na ohromném vzmachu biatlonu.

Což je další a nikoli nevýznamný aspekt dopingového minového pole, kolem nějž se (zatím malá) válka vede. Koukalová a další si sportem vydělali miliony, někdy desítky milionů, a je za tím jejich vynikající práce, to jistě.

Jenže nebýt skvělé strategie IBU, běžkovalo a střílelo by se tak jako před dvaceti lety o všimné. Konkrétní funkcionáři a konkrétní závodníci tvoří v tak malém sportu tým, neobejdou se bez sebe. Rozkol a odchod na barikády ublíží vlastně všem.

Samozřejmě se závěrečným podotekem, že první, kdo někdejší idylu narušil, byli dopující (většinou ruští) sportovci a lidé kolem nich.

UNIKÁTNÍ VIDEO: Sezona Koukalové? Dva glóby, pět milionů, 462 tref do terče
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud