Karel Häring
17. listopadu 2014 • 00:04

Reprezentace? Další vítězství srdce. Ale také fotbalové kvality

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když po Praze visely v březnu plakáty lákající na duel Česka s Norskem, hlavní tváří billboardů byl Pavel Vrba. Později – před startem kvalifikace – jej nahradily tváře Tomáše Rosického, Petra Čecha a dalších s mušketýrskými kníry. A mottem: Jeden za všechny, všichni za jednoho. V kontextu toho, jakými výkony se Češi prezentují, a kdo je momentálně hlavní hvězdou současného reprezentace, to bylo velmi prorocké.



Ano. Pavel Vrba pozvedl národní tým. A hráči jeho metody přijali. Většina z nich hraje na hranici svých možností, k tomu přidávají odhodlání. Tohle není žádný objev plzeňské listopadové noci. Mužstvo ukázalo tyto prvky už v předchozích třech duelech s Nizozemskem, Tureckem (pouze ve druhé půli) a v Kazachstánu. A nyní proti Islandu.

Začalo to nejhůř, jak mohlo – rychlou inkasovanou brankou po chybě Petra Čecha, kterou gólman sám přiznal. Tým však nezpanikařil a dál pokračoval v dobrém kombinačním fotbalem.

Zodpovědná rozehrávka vzadu, snaha o roztažení islandských bloků, a když se naskytla příležitost, tak kolmá přihrávka za obranu. Ujala se „až“ standardní situace těsně před pauzou, ovšem pozitivní efekt vyrovnávací branky byl zářivý.

Druhá půle patřila Čechům a jedinou šmouhou byla absence třetí branky. Ta by přinesla klid. Tým si tak musel projít až do posledních vteřin testem odolnosti, který zvládl. Opět. Makali nadoraz. Od Rosického přes střídajícího Necida. Vnitřní síla Vrbovy party je obrovská. A proti Islandu přidala i fotbalovou kvalitu.

Mimořádně povedený start do kvalifikace nejenže přibližuje tým k Francii, ale vrací do fotbalového prostředí pozitivní náladu, kterou tak postrádal za éry Michala Bílka. Tehdy se reprezentace nemohla ze začarovaného kruhu dostat. Teď je na vítězné vlně a bylo by trestuhodné toho nevyužít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud