Karel Häring
31. března 2015 • 12:44

Slovensko? Pro testování je ideální sok. Záleží totiž i na výsledku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi na Slovensku neprohráli téměř osmnáct let, naposledy v srpnu 1997. Do dnešního souboje s bývalým federálním partnerem ale půjdou, jak z pohledu kurzů, tak předchozích výsledků, v roli mírného favorita domácí. 



Po stoprocentně zvládnuté první polovině kvalifikace jim neschází sebevědomí ani forma. Slovenský trenér Ján Kozák přiznává, že několik změn udělá, ale nebudou tak zásadní jako v případě českého týmu, kde chybí dva nejzkušenější hráči Petr Čech a Tomáš Rosický, plus Davidové Limberský a Lafata. Pavel Vrba navíc přiznal, že odlišností ve srovnání se sobotní sestavou proti Lotyšsku bude víc.

Má to logiku. Doba, kdy měli reprezentační trenéři k dispozici tři čtyři přípravné duely za sezonu, je pryč, prostoru na zkoušení je minimum. A například Tomáš Vaclík si zaslouží po deseti měsících dostat šanci. To stejné platí o Marku Suchém nebo Tomáši Necidovi.

Zároveň je dobře, že Češi narazí na Slovensko, protože ačkoliv je to jen příprava, na výsledku bude přece jen záležet víc, než například v přátelském souboji s Dánskem či Belgií. Derby nechce nikdo prohrát, třebaže se do kvalifikace nepočítá.

Nepříznivý výsledek by zbytečně zvýšil tlak na národní tým po nevydařeném sobotním vystoupení proti Lotyšsku.

Z hlediska hlavního významu zápasu, tedy vyzkoušet širší kádr, je dobře, že hráči půjdou do střetnutí pod větším tlakem než v obvyklé přípravě. Vrbovi můžou ukázat, jak jej zvládají. Takové testování dává smysl a současné rozjeté Slovensko je pro to ideální protivník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud