Karel Häring
19. listopadu 2015 • 12:11

Tak jsme ve třetím koši, no a co? Česku nenese zásadní riziko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj o místo mezi šesticí ve 2. koši byl jednou z motivací pro říjnový kvalifikační finiš, ve kterém už české reprezentaci jinak o nic nešlo. Nakonec musela čekat až do listopadové baráže a v úterý, po postupu Ukrajiny přes Slovinsko, se rozhodlo, že tým trenéra Pavla Vrby nakonec zakotví pro los základních skupin ve třetím koši. Znamená to vzhledem k postupovým ambicím ze skupiny velkou komplikaci?



Současné mužstvo se už na startu kvalifikace přirovnávalo k týmu, který si vybojoval účast na EURO 1996, a to kvůli vyššímu podílu hráčů působících v domácí soutěži (mj. Nedvěd, Poborský, Šmicer, Bejbl). Shoda pokračovala v tom, že jak před dvaceti lety, tak nyní Češi svou skupinu, aniž v ní byli favorité, vyhráli.

Tehdejší tým pak dostal pro šampionát hraný v Anglii tak smrtící skupinu - Německo (0:2), Itálie (2:1) a Rusko (3:3), že si Vladimír Šmicer naplánoval na termín vyřazovacích bojů svatbu, na kterou pak na otočku mezi semifinále a finále vyrazil.

S Čechy vůbec nikdo nepočítal. A role, kdy na turnaj nevyráží s přehnaně velkými očekáváními, reprezentaci dlouhodobě svědčí. Současné mužstvo nevypadá na výjimku. Stačí se ohlédnout zpět do kvalifi kačních bojů.

Kdy odehráli nejlepší zápasy? Dvakrát proti Nizozemsku, v Turecku a s Islandem. S výjimkou toho posledního do nich vstupovali jakou outsideři a moc jim vyhovovalo, když měli směrem dopředu prostor a mohli přímočarými kontry útočit do otevřenější obrany.

A naopak. Ve kterých zápasech se Česko trápilo nejvíc? Na Slavii s Lotyšskem (1:1), v Plzni s Kazachstánem (2:1) a na Letné proti Turecku (0:2). Všechny tři celky, byť kvalitativně odlišné, přijely s hlubokou obranou. Nebylo v ní místo a současné, technicky jen průměrné mužstvo, nedokázalo najít cestu skrz. Případně s velkými problémy.

I proto nenese třetí koš, pokud se z „dvojky“ národní tým vyhne Itálii, žádné zásadní riziko pro české ambice. A vlastně, před dvaceti lety jím nakonec nebyla ani „squadra azzurra“... Tak co?

Rozdělení do losovacích košů EURO 2016
1. koš: Francie (pořadatel), Německo, Španělsko, Anglie, Portugalsko, Belgie
2. koš: Itálie, Rusko, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko, Ukrajina
3. koš: Česko, Švédsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko
4. koš: Turecko, Irsko, Island, Wales, Albánie, Severní Irsko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud