Karel Häring
24. října 2016 • 13:56

Sparta ztratila svou DNA. Vítězná mentalita se přesunula do Plzně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak si to shrňme. Mladá Boleslav vede ligu se svým vlastním rekordem v počtu bodů za jedenáct kol, který překonala po deseti letech. Na druhém místě je obhájce z Plzně, pouze o jediný gól. Viktoria získala pouze v jediném ročníku, při prvním mistrovském tažení v sezoně 2010/2011, za stejný počet kol víc bodů (31) než má teď a pouze jednou inkasovala méně než současných osm branek (7 ve stejném ročníku).



Pak tady mám rozjetou Slavii. V soutěži Chcete být milionářem by otázka, jestli jde o nejlepší bodový výsledek Slavie od mistrovské sezony 2008/2009, by nemohla být za víc než dva tisíce korun. A věděl by ji – i bez nápovědy – také Nohavicův Franta Šiška.

Zároveň je to poprvé od zmíněného ročníku (08/09), kdy je rival z Vršovic před Spartou o pět bodů.

A co Sparta? Ta je v téhle fázi sezony poprvé od ročníku 2009/2010 na pátém místě. Tehdy ztrácela na čelo šest bodů. Nyní sedm, ale upřímně, Plzeň, Slavia a částečně i Mladá Boleslav představují větší kvalitu než Teplice, které tehdy vedly.

Ale uberme ze smrště statistik, které každopádně shrnují to, co se právě v ePojisteni.cz lize odehrává. Sparta prohrála v neděli s Plzní popáté v řadě. Po každé z proher se hledaly, ať už v klubu, mezi novináři nebo fanoušky příčiny. Pravda je, že se ve většině případů příliš neliší.

Když Viktoria vyhrála 1. listopadu 2014 2:0, první branku vstřelila ze standardní situace. A především vyšel mistrovský plán trenéru Miroslavu Koubkovi s nasazením Jana Holendy a zjednodušením hry dlouhými balony na něj.

Co vám to připomíná? Ano, nedělní zápas. Lepší taktický plán vítězů, kdy trenér Roman Pivarník změnil rozestavení 4-4-2 na 4-2-3-1. A bitvu ve středu pole domácí zvládli. Objektivní příčinou je, že Sparta je výrazně oslabená a jak prohlásil Bořek Dočkal: „My bychom to možná taky hráli, ale žádného středního záložníka zdravého nemáme.“

Každopádně pojítkem je typ gólu. Ten nedělní vstřelil Michael Krmenčík po neodvrácené standardní situaci.

I výhry na Letné měly podobný rys. Viktoria tam vždy jela za situace, kdy měla v tabulce náskok. Nebyla pod tlakem jako domácí, kteří museli, pokud chtěli oživit naděje na titul. Naopak Plzeň by odjížděla spokojená i s bodem. Proto si počkala a pak udeřila. V první případě (jaro 2015) dvakrát, letos na jaře třikrát.

Specifický byl souboj z podzimu loňského roku. Sparta hrála od 41. minuty přesilovku. Přesto prohrála, když první gól padl – jak jinak – ze standardky.

Ale především Plzeň ukázala ohromnou vůli po výhře a víru, že může uspět. Ano, přesně ty prvky, které bývaly doménou Sparty, což dokazovala dlouhodobě například v derby proti Slavii. Červenobíli mohli hrát sebelépe, ale slavilo se v rudém táboře. Tak jako v srpnu 2003, kdy byl Martin Zbončák vyloučen už po jedenácti minutách hry, Slavia bušila, Tomáš Došek zahazoval šance a Sparta vydřela bod.

Plzeň - Sparta: Holek neuhlídal Krmenčíka a Plzeň vede 1:0
Video se připravuje ...

Chce to lepší mix i s hajzlíky

Většinou však těžké zápasy vyhrávala. Teď to nedokáže (s Plzní, v Liberci, na Slavii). Je to i složením kádru. Chybí ji raubíři typu Davida Limberského. Chybí ji typy, které se s tím umí porvat, když je tým v nepohodě.

A taky se jí vytratili ze sestavy klubisti. Tedy hráči spojení s klubem skrz na skrz od mládí, hrdí na to, že mohou nosit rudý dres a postupně nabírat to nakažlivé sebevědomí, které se na Letné dědilo z jedné generace na druhou. Pro které ji zbytek republiky neměl rád. V nedělní základní sestavě Sparty nastoupil jediný odchovanec Lukáš Juliš.

V Anglii v posledních dnech řešili, že se vytrácí náboj soubojů „dvou kmenů“, tedy Liverpoolu a Manchesteru United. I proto, že v sestavách už nejsou Gerrardové, Carragherové či Nevillové, kteří ve městech vyrůstali a raději by na hřišti padli, než aby nechali soka vyhrát.

Zpátky ke Spartě. Ne že by se ti ostatní nesnažili, ale tyhle vlastnosti v sobě nemají. Třebaže to zní jako klišé, pro takové zápasy potřebujete i srdcaře. Tak jako je to v Plzni vidět na Davidu Limberském, nebo nově na Krmenčíkovi, který dřel a rval se. A byl odměněn. Už po jarním utkání, kdy dal dva góly, s úsměvem prohlásil, že je z toho „v prd….“ V neděli to glosoval tak, že je „ještě víc v prd….“ Jinak řečeno, tak aby se odpověď nemusel vytečkovávat, splnil se mu sen.

Vítězná mentalita a neotřesitelná víra ve vlastní schopnosti a odolnost z Letné zmizela. Přestěhovala se do Štruncových sadů. Ne každý zápas Viktorii vyjde, což je vidět především v evropských pohárech – tam se odráží řečeno slovy Josefa Csaplára nekvalita současného českého fotbalu – ale na domácí scéně nemá v tomto směru konkurenci. V Liberci vyhraje se třemi střelami na branku, v Teplicích si vystačí s jedinou.

Sparta musí pozměnit skladbu svého týmu. Sestavit mix technických a kreativních hráčů, ale taky „hajzlíků“. A taky ubrat na počtu legionářů, kteří se vrátili z ciziny s nepořízenou. I to, že se venku neprosadili, naznačuje, jak jsou na tom s vlastnostmi, o kterých je psáno výš. A to už není jen záležitost trenérů.

Sparta získala za posledních šest sezon jediný titul. Na lavičce se za tu doby vystřídali praktik Jozef Chovanec, ambiciózní Martin Hašek, demokratický Vítězslav Lavička (to on skončil na prvním místě), impulsivní Zdeněk Ščasný, teď ji zatím velmi krátce vede talentovaný David Holoubek. Nepomohlo nic. Problémy s nevhodně složeným kádrem nejdou jen za těmi, co koučují ze střídačky, ale míří do kanceláří na Letné. A tam taky musí začít náprava.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 1:0. Rozhodl Krmenčík, mistr se dotáhl na lídra
Video se připravuje ...

(Ne)mizící sprej sudího Hrubeše

Ještě jednou šlágr, i když v odlehčeném tónu. Kdysi si říkávali, že si sudí zapomněl karty, když netrestal viníky. Tohle se včera hodilo na slabost Karla Hrubeše pro nepovedené kousky (fauly) sparťana Costy. Ovšem sudí si ještě zřejmě v kabině vyměnil sprej za holící pěnu, protože v jednu chvíli bylo na hřišti vidět pět nebo šest čar po (ne)mizícím prostředku. A nebo to bylo prostě jen nadměrným počtem faulů během krátké chvíle. A jsme zase u Costy…

Příbram se soucitu nedočká

Když oslovení experti dostanou v anketní otázce, kdo podle nich sestoupí, řada z nich začínala formulkou „nikomu to nepřeju, ale myslím si, že…“. Kdyby probíhala ankety mezi fanoušky, většina by asi neváhala. Příbram si mnoho sympatií za roky, co působí v lize nezískala. A ačkoliv pro ligu vychovala řadu dobrých i velmi dobrých hráčů, vzhledem k současnému rozkladu by asi nikomu nechyběla. I když, trochu alibisticky, to nikomu nepřeju…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud