Karel Häring
31. října 2016 • 11:40

Slavia si ztráty nemůže dovolit. Co nenažene teď, nemusí na jaře dohnat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už několik let, přesněji od změny systému kvalifikací evropských pohárů, tvrdím, že se o vítězi ligového ročníku, který v tu chvíli má za sebou zhruba šest kol, částečně rozhoduje na konci srpna. Zní to poněkud bláznivě, ale předchozí sezony to vesměs potvrzují.



Je to jednoduché. Týmy, které se prosadí do základní skupiny evropských pohárů, v českém případě už je to poslední tři sezony jen Evropská liga, jsou v nabitém programu náchylnější ke ztrátám, především v listopadu, kdy se kumuluje únava, a narůstá rozdíl mezi počtem utkání hraných běžným ligovým týmem a účastníky pohárů.

Ostatně Slavia si vyzkoušela nabitý program v létě při pokusu o průnik do základní skupiny. Od startu ligy do konce srpna měla úspěšnost pouhých dvaačtyřicet procent. Od září, kdy hrála jen ligu, vzlétl na třiaosmdesát. Pochopitelně, že velký podíl na tom má příchod trenéra Jaroslava Šilhavého. Jenže i on po remíze v Jablonci, za kterou museli být „červenobílí“ po průběhu duelu šťastní, přiznal, že na tým „možná dolehly dva anglické týdny v řadě.“

Během patnácti dní odehráli slávisté pět soutěžních utkání, včetně skvěle zvládnuté dohrávky v Brně a suverénní výhře v MOL Cupu. V Jablonci už jim ale scházela lehkost z předchozích zápasů. Samozřejmě se na výkonu podepsaly i absence Milana Škody a Simona Deliho. Ale na to se nedá vymlouvat. Co by měly říkat Sparta nebo Liberec?

Situace v tabulce se vyvinula tak, že s týmem z Edenu se musí do boje o titul počítat. Na vedoucí Viktorii Plzeň ztrácí čtyři body, na Spartu má k dobru tři. Jenže jestli chce reálně pomýšlet na první místo, nesmí si podobné ztráty jako v Jablonci dovolit. Zní to hodně přísně poté, co si Slavia připsala nejdelší sérii výher (6) od podzimu 2008, jenže to tak je. Titul leží v nejvyšší domácí soutěži při dostizích Plzně se Spartou hodně vysoko.

Časy z druhé poloviny minulé dekády, kdy mistři získali 59 bodů (Liberec), 62 (Sparta), 60 a 62 (2x Slavia), jsou pryč. V posledních třech sezonách nasbírali šampioni 79 bodů (Sparta), 72 (Plzeň), respektive 71, a to Viktoria v kocovině zbývající tři duely po zisku titulu prohrála.

Slavia proto musí ještě na podzim vytěžit co nejvíc z náročného programu svých soků. Tak jako Viktoria v ročníku 2010/2011 při své první mistrovské jízdě, kdy od úvodu nabrala na Spartu bojující na dvou frontách klíčový náskok. Tak jako Letenští v sezoně 2013/2014, kdy museli skousnout potupné vyřazení s Häckenem, jenže pak rozjeli úžasnou sérii, a Plzeň víc soustředěná na sváteční bitvy s Bayernem či Manchesterem City nedokázala brejk zachytit. Tak jako Viktoria v minulém ročníku, když Sparta táhla Evropou.

Profitoval z toho i Leicester City, vzor všech, kteří chtějí překvapit. Když Arsenal ztrácel síly (a body) v nabitých „anglických“ týdnech, dal trenér Claudio Ranieri svým hráčům volno a ti odjeli na pár dní do Dubaje dobít baterky. Z podobné výhody nyní může těžit Liverpool.

A to platí i pro Slavii, pokud chce na vrchol. Na jaře už Plzeň, která velmi pravděpodobně po skupinách už v pohárech pokračovat nebude, i Sparta (ta asi ano, ale s preferencí ligy), už se zaměří na jeden hlavní cíl. A titul bude ležet opět vysoko, téměř jistě nad 65 body. To je cifra, na níž se tým s hvězdou na hrudi dokázal v historii samostatné české ligy dostat jen dvakrát.

Prokletí Mladé Boleslavi

Když se v lize vyskytne překvapení, tak jako letos Zlín a později Mladá Boleslav, zdráhají se trenéři i hráči mluvit o možnosti získat titul a zaklínají se ukrutnou frází o pokračování zápasu od zápasu. Jenže minimálně Středočeši vědí, proč to říkají. Ve chvíli, kdy Milan Baroš na konci loňského podzimu přiznal, že začali na titul myslet, přišly ztráty.

A když se letos začalo psát, že by Boleslav mohla narušit nadvládu Plzně a Sparty (celkem šest titulů z posledních sedmi sezon), získala ze dvou domácích utkání jen bod. Takže jí nezbývá nic jiného, než se vrátit k metodě zápasu od zápasu.

„Votroci“, zpátky do exilu!

A s Boleslaví souvisí i jiná zajímavost, i když jen s jejím stadionem. Když na něm v prvních čtyřech duelech hostoval Hradec Králové, připsal si tam dvě výhry a dvě porážky. Od říjnového návratu domů „Votroci“ dvakrát prohráli a inkasovali sedm gólů. V Hradci si popletli přísloví. Místo „Můj dům, můj hrad“, se řídí „Host do domu, pán (Bůh) do domu.“ Rozdávají na všechny strany a příště dorazí Sparta…

CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Slavia 0:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud