Karel Häring
7. listopadu 2016 • 11:57

Záhada jménem Plzeň. Rozluštění leží v kanceláři vedení klubu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco v Evropské lize se Viktoria Plzeň trápí a její šance na postup ze základní skupiny jsou (podruhé v řadě) velmi malé, v ePojisteni.cz lize jede jako slavná lokomotiva „Mikádo“ vyrobená v meziválečném období ve Škodových závodech. Domácí soutěž vede o čtyři body před Zlínem, na Slavii má k dobru šest a na Spartu dokonce devět.



V čem je tedy rozdíl? Určitě v kvalitě protivníků. To, co dokáže na domácí scéně uhrát, na Evropu nestačí. Tady by mohl blog vlastně skončit, ale to by bylo příliš jednoduché.

Jisté je, že sledujeme jinou Plzeň. Víc organizovanou, možná i zodpovědnější, která dokáže využít z minima maximum. Tak jako v Liberci (2:1), v Teplicích, kdy jí stačila jediná střela na branku. Ostatně i Spartu zdolala spíš vírou ve vlastní síly a sebevědomím než kvalitou jako takovou.

Naopak je z její hry cítit větší upracovanost a nižší porce zábavy, než na jakou jsme byli zvyklí (ano, nedělní suverénní výhra nad Jabloncem do toho schématu nezapadá, ale to byla spíš výjimka).

Za třináct kol nastřílela v této sezoně 24 gólů, což je druhé nejnižší číslo pro Viktorii za posledních sedm ročníků (od prvního mistrovského). Před rokem jich zaznamenala o pět víc, ale zároveň nyní o tři méně inkasovala. Jen pod Miroslavem Koubkem jich měla za stejné časové období o jeden méně.

Je tady ovšem jedno alarmující číslo ukazující na výraznou změnu a podtrhující fakt, že mezihra a vytváření šanci ze hry se Viktorii nedaří podle představ.

Jestliže v minulém ročníku se v průběhu podzimu pohyboval poměr gólů vstřelených ze hry vůči trefám ze standardních situací okolo 65% ku 35%, v této sezoně je to po včerejším duelu rovných padesát na padesát! A zatímco v tabulce gólů ze standardek nemá Plzeň konkurenci, s padesáti procenty branek z otevřené hry je nejhorší z celé ligy.

Ano, i Příbram má vyšší číslo… Soudní terminologií řečeno, žádám, aby byl tento údaj zaprotokolován. Je totiž nejvýstižnější. A to se na počtu gólů ze standardních situací podílí pokutové kopy, kterých zahrává méně než v minulosti (zatím jen dva). Mimochodem, ubylo kontroverzních momentů, což prospívá celé lize i Plzni samotné.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Jablonec 3:1. Mistr neprohrál už 9 ligových zápasů
Video se připravuje ...

Zpátky ke hře. Trenér Roman Pivarník mění tým za pochodu. Chce hrát jiný styl, hledá ideální rozestavení (v posledních třech zápasech se vrátil ke 4-2-3-1), potřebuje, aby si unavené opory, které se vrátily později z dovolené po EURO, pořádně odpočinuly. A na nic z toho nemá v nabitém programu čas.

Jenže není první, kdo se s tím musí srovnat. Potkalo to Dušana Uhrina (ten mě nejvíc času), Miroslava Koubka i Karla Krejčího. Především poslední dva museli tým po neúspěchu svých předchůdců v Evropě měnit za pochodu. Neměli k tomu ani letní pauzu a Krejčí stejně jako Pivarník bojoval na dvou frontách.

Majitel klubu Tomáš Paclík po odchodu trenéra Pavla Vrby zdůrazňoval, že chce, aby byl klub nadále úspěšný a pokračoval v atraktivním fotbalu. Jenže právě netrpělivost vedení s jednotlivými trenéry se na tomto odklonu výrazně podepsala.

Jestliže Vrba vydržel ve funkci rekordních 158 ligových zápasů, pak od jeho odchodu v prosinci 2013 se na stejné lavičce vystřídali už čtyři trenéři. Víc jich prohodili jen ve Slavii, která prožívala turbulentní období, a v Liberci. Číslo je o to bizarnější, že Plzeň za tohle období získala dva tituly.

Je jasné, že při takovém počtu změn se i mužstvu složitěji zvyká na úpravy herního stylu a požadavků jednotlivých trenérů a stále potřebují čas na sladění, ovšem toho se jim díky působení v Evropě nedostává.

Roman Pivarník se těší na zimní pauzu, ale je nesmysl, aby se kvůli volnějšímu jarnímu programu vzdal naděje na postup ze skupiny, ačkoliv je situace před zbývajícími dvěma zápasy složitá. Potřebuje uhrát co nejvíc bodů, a i kdyby to nestačilo na pohárové přezimování, musí tak udělat kvůli klubovému koeficientu.

Ten ji po dvou bodově nepřesvědčivých ročnících začíná klesat. A za určité konstelace by se mohla dostat do situace, kdy bude ohrožena její pozice nasazeného celku v případném play off Ligy mistrů. Pokud chce mít reálnou šanci na návrat mezi elitu, musí vedení přestat s požíráním trenérů.

CELÝ SESTŘIH: Teplice - Plzeň 0:1, těžký duel zlomil pro mistra Bakoš
Video se připravuje ...

Jedenáctka marodů? Hrála by o poháry

Jak se vám líbí tato jedenáctka? V brance Bičík , v obraně Zahustel , Hovorka, Latka a Frýdek. Střed zálohy? Šural , Rosický , Vácha , Sáček, Čermák, na hrotu V. Kadlec. Nezní vůbec špatně, byť by si musel třeba Frýdek zvykat na svůj původní post. Ale v lize by se neztratila. Každopádně je to jedenáctka složená ze zraněných hráčů Liberce a Sparty, kteří se nemohli zapojit do nedělního šlágru. Letenští jsou na tom hůř, ovšem ani Slovan nejásá. Před každým zápasem řeší, kolik z nakopnutých nebo nedoléčených hráčů musí poslat do hry. A riskovat.

Habanec plní slib… Ehm, ne tak docela

Trenér Svatopluk Habanec se nechal po přestupu ze Slovácka do Brna slyšet, že bude chtít hrát mnohem atraktivněji. Znělo to trochu jako rouhání poté, co Václav Kotal nečekaně přivedl (bez urážky) průměrný tým na 6. příčku, nejlepší umístění od sezony 2007/2008. Nový kouč svůj slib vlastně plní. Po třinácti kolech nastřílela Zbrojovka o jeden gól víc než za stejné období v minulém roce. Drobný rozdíl je v bodovém zisku. „Kotalovci“ jich měli o osm víc.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud