Karel Häring
1. února 2017 • 13:41

Až Liverpool najde gólmana á la Čech, může jít v Anglii po titulu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když brankář chytí před koncem zápasu, za nerozhodného stavu 1:1 penaltu, a jeho tým nakonec alespoň bod získá, bývá obvykle za hrdinu. Jenže v případě liverpoolského Simona Mignoleta to v elektrizující úterní večer neplatilo.



Belgický gólman sice potvrdil, že pokud čelí pokutovému kopu, dokáže přečíst úmysl jejího exekutora, protože ze čtrnácti, které na něj byly zahrávány během jeho působení v dresu „Reds“, zlikvidoval šest. Jeho třiačtyřicetiprocentní úspěšnost je tedy vynikající.

Problémem  však je, že poslední slovo z předchozí věty se v případě liverpoolských brankářů nedá použít. Se vším respektem k belgickému reprezentantovi a jeho dvojce Lorisi Kariusovi, ani jeden z nich nepatří mezi top třídu.

Nejsou na úrovni Petra Čecha v Arsenalu, Davida de Gey v Manchesteru United, Thibauta Courtoise v Chelsea či Huga Llorise z Tottenhamu. Tito brankáři jsou schopni pro svůj klub získat za sezonu extra body. Možná pět, šest nebo dvanáct, jak o nich mluvil předloni v létě John Terry, když český reprezentant v počtu startů přestupoval ze Stamford Bridge na Emirates Stadium.

Chyby dvojice Mignolet, Karius naopak Liverpool několik bodů stály. Ať už v Borunemouthu, kde tým Jürgena Kloppa v závěrečné čtvrthodině prohospodařil dvoubrankový náskok a prohrál.

SESTŘIH Premier League: Liverpool - Chelsea 1:1. Domácí zachránili remízu, Costa nedal penaltu
Video se připravuje ...

Pochopitelně to nebylo jen vinou německého gólmana, jenže v závěru chyboval. O pár dní později přivítali „Reds“ West Ham. Domácí šli do vedení, ovšem ještě v první půli se dostali do mínusu. Vyrovnávací gól padl z přímého kopu.

Dnes už bývalý záložník „Hammers“ Dimitri Payet je umí skvěle. Ale každý si mohl vsadit, že z pozice, jakou měl, bude kopat přes zeď na pravou ruku brankáře. Jenže Karius místo toho stál až příliš vlevo. A za míčem pak doplachtil pozdě. Při druhém gólu pro změnu špatně vyběhl.

Do branky se po remíze 2:2 a další zbytečné ztrátě vrátil Mignolet. Měl i povedené zápasy, jenže top gólman musí chytit i něco navíc a udržet si výkonnost po celý fotbalový rok. A nedostávat podobně hloupé góly, jako Liverpool inkasoval od Chelsea.

Ta zahrávala za bezbrankového stavu přímý kop. U míče stál Willian a vyčkával. David Luiz uslyšel hvizd sudího, rozběhl se a napálil míč přes zeď ve chvíli, kdy si brankář ještě šteloval postavení spoluhráčů. V podání brazilského obránce to byl mistrovský kousek, ale takové góly jdou na vrub gólmanů.

Z klubů první šestky má ještě větší slabinu mezi tyčemi jen Manchester City. Angažování Claudia Brava je zatím jeden z největších „flopů“ sezony. Jenže to není zrovna velká útěcha. Aby mohl Liverpool uvažovat o boji o titul (a pod Kloppem na to má, ačkoliv bude potřebovat víc času), musí mít mezi tyčemi špičkovou kvalitu. Zatím mu „Čechovsko-DeGeovská“ úroveň chybí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud