Karel Häring
20. února 2017 • 13:21

Kauza Konaté. Chybovali v ní všichni - hráč, klub i fanoušci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Konaté dostal druhou šanci.“ Nebo? „Kabina schválila šanci pro rebela.“ V tomto duchu se nesly titulky na startu zimní přípravy Sparty. Svými výkony se prosadil do základu. Jenže přišel zápas Evropské ligy na hřišti Rostova, v něm se nechal za stavu 0:1 velmi hloupě vyloučit a oprávněně dostal za uši. „Konaté zmrazil zoufalou Spartu.“



K.O. naté tak nabil té skupině, která na něj už v průběhu generálky s Žilinou pískala a bučela. A v duelu s Bohemians vyvěsili v kotli transparent s nápisem „KONATÉ VEN!“ a svůj vzkaz doprovázeli pokřikem, na který má Letné přednostní právo plzeňský David Limberský . Mimochodem, v jednu chvíli si hráč z Pobřeží slonoviny v derby znovu koledoval o průšvih, když bez balonu trefil ramenem do obličeje Michala Švece.

Sparta - Bohemians: To bolelo – Konaté ramenem knockoutoval Švece
Video se připravuje ...

Každopádně je důležité, a odvážné, jak napsal Jakub Končený v pondělním Sportu, že trenéři dali šestadvacetiletému záložníkovi šanci a nepodlehli tlaku hlučné menšiny. Nicméně i klub se v celé dlouhé kauze dopustil chyb, které přispěly k nepříjemné aktuální situaci.

Hlavní zodpovědnost nese pochopitelně samotný Tiémoko Konaté, který si chtěl v létě vytrucovat přestup do Steauy Bukurešť, od níž dostal lukrativnější nabídku. Sliby a peníze mu zamotaly hlavu. Vedení Sparty pak vzkázal, že už nechce v klubu působit a nepřišel na trénink.

Angličtí fanoušci s oblibou říkají, že nikdo není větší než klub. Ani ta nejzářivější hvězda. I proto se příznivci Liverpoolu hodně zlobili na Luise Suáreze , když v létě 2013 oznámil, že chce odejít a otevřeně vyjednával s Arsenalem.

Opora týmu nakonec zůstala. V kabině se omluvila spoluhráčům, tehdejší manažer Brendan Rodgers Uruguayce nabádal, aby slovo „sorry“ použil i směrem k fanouškům. Když se Suárez začátkem října 2013 poprvé objevil na Anfield Road (po odpykání trestu za kousnutí do Branislava Ivanoviče), přivítal jej velký aplaus. A on se odvděčil góly.

Konaté nemá pro výsledky Sparty až takový význam jako Suárez pro svůj bývalý klub, ale loni v létě určitě patřil mezi její nejlepší hráče. Jenže když se měsíc od startu svého trucu veřejně omluvil, prošlo to médii a hned zapadlo. Nadále zůstal v rezervním týmu.

Nebyl zdaleka první, kdo se dopustil podobné chyby, ale jeho trest byl nepřiměřeně dlouhý (i Yayu Tourého vzal Pep Guardiola na milost poté, co se omluvil za letní chování svého agenta). Přitom ho ani nepotřeboval až tak moc, jako by se Konaté hodil Spartě v druhé polovině podzimu, kdy její kádr v nabitém programu decimovala zranění.

Už tehdy jej měla povolat. Navíc jeho dřívější návrat mohl mít v té době klidnější průběh, protože by se pozornost rozmělnila na pohárové bitvy a zmíněné potíže s kádrem. Obě strany si mohly vzájemně pomoct.

A v rámci klubové podpory a vysvětlení hráčova uvažování mohlo před návratem zaznít to, co minulý pátek v rozhovoru pro Sport Magazín velmi rozumně řekl Bořek Dočkal , který si s Konatém o celé záležitosti promluvil.

„Náš rozhovor mi pomohl pochopit, z jakého prostředí pochází. Je složitější chápat životní cesty a priority kluků z Afriky. K čemu jsou učení a vedení. Udělal jsem si celkový obrázek, jaké má starosti, o čem přemýšlí a jaké věci musí řešit. Je to daleko složitější, než jsem si myslel.“ A tak to je.

Jenže část fanoušků, a pro jistotu znovu opakuju, že menšina, není schopná vzít podobné aspekty v úvahu. Konaté Spartě ublížil, ale určitě ne víc než třeba jejich někdejší oblíbenec Tomáš Řepka . Odpustili mu všechny blikance, až do chvíle, než přiznal, že v rámci osobní msty poškodil svůj bývalý klub, když v barvách Českých Budějovic úmyslně zavinil ve 27. kole penaltu proti Liberci. Ten bojoval s Letenskými o titul a nakonec jej získal.

I proto to spíš nasvědčuje tomu, že nesouhlas ultras s návratem tichého hříšníka, se z části netýká ani tak míry jeho provinění jako barvy pleti.

Sparta - Bohemians: V kotli Sparty visí transparent “Konaté ven”
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud