Karel Häring
6. března 2017 • 14:40

Pivarník zradil plzeňskou DNA, Šádek a spol. se ocitli na křižovatce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavii se povedl mistrovský kousek. Nejen tím, že získala ve třech jarních kolech plný počet bodů a v neděli porazila Viktorii Plzeň. Ale do šaten, a především kanceláří, svých největších konkurentů vnesla paniku. A to už před uplynulým kolem, tedy po dvou zápasech! To je pro partu z Edenu ještě sladší úspěch než zmíněná stoprocentní jarní úspěšnost.



Jelikož Sparta o víkendu vyhrála – ačkoliv se štěstím a po mizerném výkonu, který nemůžou zakrýt ani tři body – pozornost se nyní upíná směrem k Plzni. Stačila tři utkání a podzimní náskok je prošustrovaný. Jedna těsná výhra, bezbranková remíza a porážka. Co zaráží ještě víc je jediný vstřelený gól.

Když nepočítáme závěrečná tři kola minulé sezony, která staronoví mistři dohrávali „pod vlivem“, tak v průběhu rozehraného ročníku se Viktorii stalo naposledy v dubnu 2010, že vstřelila ve třech po sobě jdoucích ligových duelech jediný gól. A to už je nějakou tu zimu nazpátek...

Aktuální situace se má následovně: Roman Pivarník stojí na hraně. Prakticky záleží, jak se rozhodne Pavel Vrba. Pokud kývne, vedení klubu mu místo uvolní. Informací o nefunkčních vztazích mezi současným koučem a částí kabiny přibývá. A můžete si být jistí, že to nejsou jen pusté výmysly.

Na necelých deset měsíců pod vedením bývalého trenéra Bohemians se zatím dá nahlížet dvěma optikami. Ta první je, že dostal Viktorii přes třetí předkolo Ligy mistrů a tím pádem zajistil i velmi slušný příjem peněz do rozpočtu, který je z velké části závislý na milionech z evropských pohárů.

Na konci léta začal s omlazováním a potřebným okysličováním kádru. V domácí soutěži si Plzeň vedla velmi dobře, po 15 podzimních kolech (zápas s Bohemians se bude dohrávat) nasbírala 36 bodů. Jen v historickém ročníku 2010/2011 zvládla za stejný počet zápasů ještě víc. A samozřejmě 9 inkasovaných branek je historické minimum.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 1:0. Šlágr rozhodl Frydrych
Video se připravuje ...

Vezměme to ale i z opačné strany. Od prvního velkého neúspěchu jej v létě uchránilo jen neuvěřitelné štěstí a neschopnost hráčů Karabachu Agdam trefit prázdnou branku ve 3. předkole Ligy mistrů.

Pak je to samotná hra směrem dopředu. Je komplikovaná, bez šmrncu a drajvu. Čtyřiačtyřicet procent gólů vstřelili Pivarníkovi svěřenci ze standardních situací. To bylo po 18. kole nejvíc z celé ligy, ovšem 56 procent branek ze hry je naopak nejméně! Mimořádně alarmující číslo! Je to zrada na novodobou ofenzivní plzeňskou DNA.

Pak jsou tu přestupy. Ani tam si (zatím) nevedl příliš zdatně. Na hodnocení jarních posil je příliš brzy, což platí především u Andrease Ivanschitze. Erika Janžu a Tomáše Hájka jsme zatím neviděli.

A jak si doposud vedly ty letní? Povedlo se hostování Jakuba Hromady. Martin Zeman zůstává Martinem Zemanem. Po dobrém startu uvadá. Na jeden dobrý zápas připadají tři (pod)průměrné.

Tomáš Poznar se snaží, ale od 20. srpna, kdy se ještě v barvách Zlína trefil na hřišti Plzně a poté následně přestoupil do Viktorie, vstřelil jediný gól. Na hřišti třetiligového Hlučína. Z penalty. Jednoznačným flopem pak bylo působení Ergyse Kaceho, o nějž Pivarník tak moc stál.

Co hovoří v Pivarníkův (ne)prospěch

Během podzimu si v nabitém programu postěžoval na nedostatek času pro práci s mužstvem, aby jej herně předělal k obrazu svému. Tehdy na to měl právo, ovšem po zimní pauze už s tím neuspěje. Dvacet sedm nastřílených branek po 18 zápasech je nejméně od sezony 2009/2010. Určitou roli může hrát faktor penalt. Už jich nezahrává tolik jako v minulosti. Je to jiným přístupem sudích? Nebo tím, že už Viktoria není ve vápně tak nebezpečná a nevytváří si tolik situací, po nichž musí rozhodčí ukázat na bílý bod. Tohle vše hovoří v Pivarníkův neprospěch.

A nabízí se ještě jedna otázka. Začíná konec éry Viktorie Plzeň? To už slyšela několikrát, například v ročníku 2013/2014, kdy zajímavost ligy ničila suverénní Sparta. A i v dalších útlumových obdobích. Vždycky ukázala, že na soudy bylo brzy.

Nicméně do hry o nejvyšší příčky vtrhla Slavia a pro Plzeň se situace výrazně komplikuje. Ocitá se na křižovatce. Jak se postaví k Pivarníkovi? Ten patří k velmi náročným koučům, což přiznal i „generál“ Adolf Šádek v nedávném rozhovoru pro Sport. „Osobně se mi (náročnost) líbí, jen to nesmí být sebedestruktivní. Bohužel už to jinak nešlo posunout dál než s přísným trenérem. Musíme být na sebe náročnější a přísnější, abychom byli fakt konkurenceschopní.“

Pokud během necelého měsíce názorově neotočil, musí kouče podržet a řešit ty, kterým nový styl nesedí. Zřejmě by se to částečně týkalo i těch, kteří patří k nejzkušenějším. Jenže to je mnohem komplikovanější varianta, navíc co když začal šéf ztrácet víru, že se to pod současným trenérem velmi rychle zlepší.

A co se týká náročnosti, Šádek má pravdu, že sama o sobě ne vždy znamená jen plus. Felix Magath budiž příkladem. Pořád má navrch stará dobrá metoda cukru a biče.

Na druhou stranu, jestliže „vyhraje“ kabina a vedení se odhodlá ke změně, popře plzeňský funkcionář sám sebe. Ve stejném rozhovoru prohlásil, že jej nebaví každý rok řešit trenéra. „Není to dobrá vizitka klubu.“

Už v listopadu jsem psal v blogu, že klíč ke stabilitě a budoucnosti klubu neleží v kabině, ale v jeho kanceláři. Tam se musí rozhodnout, kudy se klub vydá. Aby se nakonec neztratil ve slepých uličkách neustálých změn.

Pivarník po prohře na Slavii: Krmenčík se potřebuje chytit gólově
Video se připravuje ...

Kozáčik: Boj o titul? Je to otevřené, věřím, že šanci neztratíme
Video se připravuje ...

Hromada: Slavia má fyzicky dobře vybavené hráče, vyhrávali souboje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud