Karel Häring
8. května 2017 • 10:53

Slavia je zpátky na cestě na vrchol, kotel Sparty do „pekla“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týdenní výpadek, který Slavii stál finále MOL Cupu a dočasnou ztrátu prvního místa, se neprodloužil. Ve vršovickém derby se vrátila na tříbodovou vlnu a o její výhře (3:1) nad Bohemians nebylo moc pochybností.



„Klokani“ nedokázali využít receptu, který v předchozích týdnech, poradil klubům Petr Rada. Pod jeho vedení v derby Sparta napadala rozehrávku, což Slavii dělalo velké potíže při zakládání útoků. Perfektně se toho držel i Zlín v semifinále domácího poháru. Žádné hájení náskoku, ale vysoký presink i v 70. minutě, a tím způsobené problémy pro Slavii, která se musela uchýlit k nákopům (Milan Škoda je střelec do vápna, vyhrávání soubojů na půli hřiště není jeho hlavní přínos pro tým). A pokud chtěli „červenobílí“ místo dlouhých pasů vyvést balon, šli do rizika, což se v případě Simon Deliho nevyplatilo. Jenže to částečně k tomu byl donucen okolnostmi.

Na Zlín navázal i Jablonec, proti kterému byla Slavia ráda za bod. Každopádně v sobotu to v Ďolíčku zvládla a znovu vede díky kolapsu Viktorie Plzeň, která také ztratila s Jabloncem, když promrhala dvoubrankový náskok.

Vypadá to, že cesta týmu z Edenu k prvnímu titulu od jara 2009 je otevřená. Jenže to nejtěžší teprve přichází. Jak připomínal Josef Csaplár, když po boku Ladislava Škorpila společně vedli Slovan Liberec v sezoně 2001/2002 k historickému triumfu: nejčastěji se umírá pod vrcholem.

A taky si to tehdy pořádně vyžrali. Na Bohemians jeli v posledním kole v roli lídra tabulky, o bod před druhou Viktorií Žižkov. Jenže ve Vršovicích tehdy zkolabovali, dělali neuvěřitelné chyby a prohráli. Zklamané fanoušky Slovanu dostala do varu až zpráva ze Strahova, kde šla Slavia v závěru do vedení nad Žižkovem. A titul se tak slavil pod Ještědem.

Něco podobného zažil Liberec o deset let později. Ve 28. kole doma hostil Slovácko, které bylo, jak jinak, v klidném středu tabulky. Slovan si držel čtyřbodový náskok před Spartou. A výhrou si mohl de facto zajistit třetí titul. Místo toho skončil zápas s kurzem 1,2:1 bezbrankovou remízou. O titul se pak třásli Severočeši až do konce, což si dobře pamatuje trenér Jaroslav Šilhavý.

Ten o rok později se svým týmem naopak pokazil plzeňskou party. Viktoria vedla dvě kola před koncem o pět bodů (opět na Spartu) a doma hostila Liberec. Vše připravené na oslavy. První šok přišel v 17. minutě. Když David Štípek v 82. pracně vyrovnal, vrátila se do Štruncových sadů radost, ovšem v 90. minutě si tehdejší záložník Slovanu Luboš Hušek připsal jeden z pěti ligových zásahů, a tak se muselo až do finále. V něm Viktoria přece jen vedení uchránila a za hustého deště v Hradci slavila.

To nejtěžší Slavii čeká

V předchozích sezonách šel lídr do finiše s odstupem na pronásledovatele. S vědomím bodového polštáře se hraje klidněji. Víte, že jedno zaváhání vám neuškodí.

To zatím o Slavii neplatí, protože Plzeň zůstává na dostřel. Očekávání a tlak ještě porostou. A už jsme viděli, jak na hráče dolehlo velká očekávání. Konkrétně s Jabloncem, kdy Slavia ublížila sama sobě poté, co připravila party na oslavu převodu stadionu do jejího vlastnictví. Samozřejmě, že to má pro klub velký význam, jenže tím vším humbukem okolo se ještě umocňoval tlak na hráče, kteří věděli, že tuhle party nesmí pokazit.

Jenže oslavy se v průběhu sezony nedělají. Je na ně čas po jejím konci.

Slavia je tři kola před koncem v pozici, v níž chtěl být. Vše má ve svých rukách. Stejně jako Jablonec nyní může do boje o titul promluvit Mladá Boleslav. Příští kolo jede do Plzně, poté přivítá Slavii. Červenobílé nejprve čeká Dukla a v posledním kole Brno. Zbrojovka už je po kontroverzním vítězství nad Zlínem zachráněná. A jistě bude na výhru domácích kurz asi 1,15:1. Nicméně je pravděpodobné, že pokud bude mít Plzeň ještě šanci na titul, budou mít i v Brně o motivaci postaráno…

I proto platí, že Slavia je blíž vrcholu, ovšem to nejtěžší ji stále čeká.

Ultras Sparty proti Liberci? Ubohost

Boj o první místo je už několik týdnů záležitostí jen dvou týmů, Sparta z něj vypadla. Zatímco klub dohrává pod vedením trenéra Petra Rady sezonu důstojně, nedá se to říct o členech jejího kotle (úmyslně nepíšu slovo ,fanoušci‘, aby se neurazila většina těch normálních).

To, co předvedli „ultras“ proti Liberci, je mimořádná ubohost. Tradičně nechyběly urážky vršovického rivala, tentokrát do svých pokřiků zahrnuli i vedení. A opět to schytal Tiémoko Konaté. Bučení a pískání nahradilo skandování „Konaté, ty jsi hovado.“ A když se rozcvičoval Milan Baroš, než v závěru vyběhl posílit ofenzivu Slovanu, opakovaně se stadionem neslo „cikáne, cikáne.“

Kabinu Sparty dlouhodobě trápí zranění, virózy či chřipky hráčů. Tohle všechno se dá postupem času vyléčit. Ovšem tahle bezbřehá stupidita bohužel ne.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Slavia 1:3. Slavia má v boji o titul zase navrch
Video se připravuje ...

Jan Sýkora v obklopení spoluhráčů
Jan Sýkora v obklopení spoluhráčů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud