Květoslav Šimek
10. března 2015 • 05:00

Kašparyáda? Vítkovice musí zametat hlavně před svým prahem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítkovický trenér Ladislav Svozil mluvil bezprostředně po vyřazení Vítkovic z předkola play off s Pardubicemi o kašparyádě. Nelíbily se mu výroky rozhodčích, nejednotný metr. V podobném duchu se vyjádřil i vítkovický lídr Rostislav Olesz.



Pardon, ale hodit po zpackané sérii všechno na chybující rozhodčí je laciné a scestné. A v Ostravě by si to měli rychle uvědomit. Ano, rozhodčí chybují. Ano, jsou jedním z nejslabších článků extraligy. A je přinejmenším zvláštní, že klíčový druhý duel série v Ostravě píská hlavní rozhodčí z Pardubic. Ovšem hledat vinu (pouze) v rozhodčích je cesta do pekel. A laciné zastírání vlastních problémů.

Při vší úctě k soupeři – aktuální Pardubice mají jeden z nejslabších týmů za poslední roky. Nikdo nešel do play off s mizernější formou a ve zbídačenějším rozpoložení. První zápas v Ostravě (8:2) to jasně ukázal.

Jenže pak už to bylo jen o Vítkovicích. O jejich přístupu, o jejich chybách, o jejich hře. Jak je možné, že kádr s řadou českých i slovenských reprezentantů začíná opravdu naplno hrát, až když dostane jeden, dva góly? Jak je možné, že je vymaže osmnáctiletý mladíček v bráně s prakticky nulovými zkušenostmi z elitní soutěže? Jak je možné, že tým nedokáže na ledě plnit a praktikovat dohodnuté věci? Nemá snad v kabině skutečné lídry a osobnosti?

Na tyto otázky by v Ostravě měli hledat odpovědi. Protože mdlé a nevýrazné nebyly jen poslední tři zápasy s Pardubicemi. Mizerné jsou prakticky čtyři poslední sezony. Nesou se ve stejném duchu: urputný boj o předkolo a konec ve čtvrtfinále. V lepším případě. Výsledky (7. místo 2011/12, 8. místo 2012/13, 8. místo 2013/14, 10. místo 2014/15) prakticky žádné. Tohle by měli v kancelářích vítkovického klubu řešit.

Nedivím se frustraci útočníka Olesze. Pokuta za střízlivé, nikterak urážlivé a věcné vyhodnocení jeho pohledu na práci rozhodčích po druhém utkání série je bezpochyby úlet. Jenže i Olesz si musí uvědomit, že nesmyslné pravidlo o hodnocení (a to i kladné!) rozhodčích v den zápasu si odhlasovali a odsouhlasili i jeho kluboví šéfové. Pokud se to hráčům a trenérům nelíbí, stejně jako směšné pokuty, či nulové sankce za evidentní přehmaty rozhodčích, musí se na to ptát především svých šéfů.

A vysvětlovat by měl především generální manažer Petr Husička. Na jeho bedrech leží největší díl práce. On musí shánět peníze, skládat kádr. Jistě, nic lehkého. Ale jestliže se v Ostravě nezdráhají nastavit zrcadlo chybám rozhodčích, měli by jej umět nastavit i sami sobě. Děláme svoji práci dobře? Pokud ne, tak co s tím? Tohle jsou otázky, které musí v Ostravě řešit. A jestli je řešit nechtějí? Tak budou brzy hrát kašparyádu sami sobě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud