Květoslav Šimek
13. března 2017 • 07:10

Potlesk i vykřičník. Co se Vítkovicím proti Plzni povedlo a co ne?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze hry vypadli hokejisté Vítkovic dřív, než si představovali. Navíc po solidně rozjetém předkole Generali play off extraligy, ve kterém vedli už 2:0 na zápasy. Přestože poslední krok přes Plzeň udělat nedokázali a konečné deváté místo za úspěšný výsledek považovat nemohou, za dramatické vyvrcholení série, i většinu sezony, si zaslouží potlesk. 



Proč?

1. Dokázali do Ostravar Areny přilákat fanoušky. Rozhodující páté předkolo proti Plzni sledovalo 9687 diváků. V průměru přišlo na předkolo v Ostravě 7339 diváků. Solidní návštěvnost měli i v dlouhodobé části (5298 na zápas, pátý nejlepší průměr v lize). I proto, že většinu sezony hráli pod vedením nového tandemu Jakub Petr - Pavel Trnka poměrně atraktivní hokej.

2. Ukázali bojovné srdce a obětavost. Což v prvé řadě platí především pro nezničitelného obránce Jana Výtiska , který ovládl bodování Radegast indexu ve všech měsících základní části a na špici je s dvojnásobným náskokem před ostatními i v předkole. Znovu ukázal, že v blokování střel a hitech nemá konkurenci, šel příkladem, strhnul ostatní.

3. Prostor mladým. Trenéři se nebáli dát prostor mladým hokejistům a hráčům, kteří v klubu prošli dorosteneckými a juniorskými kategoriemi. Obránce Lukáš Klok rostl každým zápasem, Patrik Zdráhal, Jan Hudeček, Vojtěch Tomi, Daniel Kurovský, Daniel Krenželok nebo i brankář Patrik Bartošák mají ke klubu i regionu vztah a sezona ukázala, že to je dobrá cesta.

Vítkovice - Plzeň: Stach rozhodl, Bartošák mlátil hokejkou o plexi
Video se připravuje ...

Na druhou stranu, úplně se vším ve Vítkovicích být spokojení nemohou. Stále je před nimi hromada práce. I to sezona ukázala. Co bilo nejvíc do očí?

1. Přesilové hry. S těmi se trápili už v základní části, pouze Karlovy Vary z nich byly méně nebezpečné. V předkole s Plzní na to Ostravané doplatili znovu. V rozhodujícím pátém duelu už je sice hráli mnohem lépe, šance v nich měli, ale nevyužili ani jednu. Za nerozhodného stavu 1:1 byli v poslední třetině jasně lepší, nebezpečnější. Jenže když v 50. a 58. minutě dostali šanci udeřit v početní výhodě - nevyužili toho.

2. Chyběl střelec zabiják. Koncový hráč, který neomylně promění nabídnuté příležitosti, ve vítkovickém týmu není. Rostislav Olesz je ohromně silný na puku, u hrazení neztratí kotouč, vytvoří šance, ale vyložený střelec nikdy nebyl. Podobně na tom jsou kreativní útočníci Ondřej Roman nebo Lukáš Kucsera. Umí zakončit, ránu mají solidní, ale jejich doménou je spíš šance a hru vytvářet. Střelce za celou sezonu Vítkovičtí nenašli.

3. Konstatní síla a sebevědomí. Až příliš často střídali během jednoho zápasu výborné momenty se slabšími, které jim nakonec mnohokrát sebraly konečný výsledek. I proto se nedostali přímo do elitní šestky a do čtvrtfinále. Několikrát o ni bojovali, s tabulkově silnějšími rivaly měli solidní bilanci, jenže ztráceli v duelech s týmy, které měli porážet. Což se nakonec projevilo i v předkole s Plzní, kdy nedotáhli náskok 2:0 na zápasy. Domácí ztráta z pátého duelu je bude ještě dlouho mrzet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud