Květoslav Šimek
29. června 2017 • 13:04

Zlatá tretra je inspirací i motorem pro nastupující generaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět startů Usaina Bolta na Zlaté tretře Ostrava je nejzářivější a nejviditelnější vrcholek atletického ledovce. Dosah a význam mítinku, který je v atletickém světě automaticky řazený k nejprestižnějším, je mnohonásobně větší. Už jen díky inspiraci a motivaci pro nastupující generaci.



V hektické době, kdy je obecně problém odlepit děti od tabletů a počítačových obrazovek, je Zlatá tretra nejlepší reklamou pro sport. Hýbat se, běhat, soutěžit. Nejlépe to dokumentuje projekt Čokoládové tretry pro děti. Má stejně dlouhou tradici jako hlavní mítink, pořádá se od roku 1961. V posledních letech, i díky fenomenálnímu Boltovi , se rozrostl do vskutku mamutích rozměrů.

Původně děti běhaly jen v Ostravě. Symbolicky, kdo doběhl, dostal lístek na Tretru. V letošním roce už bylo do Čokoládové tretry zapojeno 22 (!) měst včetně Košic. A závodů pro děti do 11 let se dohromady zúčastnilo zhruba osm tisíc malých atletů. Ti nejlepší měli svá finále na 100, 200 a 300 metrů přímo během Zlaté tretry. Obrovský boom.

Podobný zájem byl i o akci Hurá na Zlatou tretru - týmovou soutěž pro základní školy. Celkově se vše odráží i na rozrůstajících se přípravkách atletických klubů. „Máme silné ročníky,“ těší atlety. „Teď už je jen na nás, aby děti u atletiky také vydržely a měli jsme další nové talenty.“

V tomto světle jsou investice organizátorů, města Ostravy, Moravskoslezského kraje i státu do Zlaté tretry neocenitelné. A kdo ví. Třeba se Bolt při své rozlučce ve středu večer podepisoval na tretru v ruce natažené z ochozů novému Maslákovi , Hejnové , Holušovi , Veselému nebo Staňkovi .

Boltův odjezd z Ostravy po Zlaté tretře: Uvidíme se zase za rok!
Video se připravuje ...

Usain Bolt po Zlaté třetře: Ostravští fanoušci mi dávají lásku
Video se připravuje ...

Usain Bolt při svém posledním startu na Zlaté tretře do poslední chvíle bojoval s Kubáncem Yunierem Pérezem (vlevo)
Usain Bolt při svém posledním startu na Zlaté tretře do poslední chvíle bojoval s Kubáncem Yunierem Pérezem (vlevo)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud